Dansend naar volwassenheid: jeugd in de spotlights bij TranScreen Filmfestival

 
AMSTERDAM - Het programma #YOUTH van de 5e editie van TranScreen, het Amsterdams Transgender Filmfestival, wordt donderdag feestelijk geopend met de sprankelende jeugdfilm ‘Saturday Church’ over een 14-jarige die zichzelf probeert te ontdekken binnen de vogue scene en de bevrijdende werking van dansen ontdekt. Fans van de hitserie ‘Pose’ zullen enkele acteurs herkennen: Indya Moore en MJ Rodriguez spelen belangrijke rollen in deze film. Ook Kate Bornstein vervult een rol. Waardevol hierbij is het feit dat de transgender rollen werkelijk worden gespeeld door transgender acteurs, iets dat helaas nog niet vanzelfsprekend is in films en televisieseries. De transgender volwassenen vervullen een voorbeeldfunctie voor de puberende Ulysses, zoals alle opgroeiende transgender kinderen iemand verdienen waar ze naar kunnen opkijken.

Deze voorbeeldfunctie staat ook centraal bij het programma ‘Growing Up Trans’ op vrijdagmiddag, waar aansluitend aan de filmvertoning een open gesprek wordt gevoerd over het opgroeien als transgender puber. Jonge transmensen vertellen hun verhaal en staan open voor nieuwsgierige vragen van genderkinderen en tieners, maar ook van ouders en belangstellenden. Deze gesprekken worden gevoerd naar aanleiding van de vertoonde shortfilms over kinderen en jongeren die elk op hun eigen manier omgaan met opgroeien als transgender.

Een ander onderdeel van het #YOUTH-programma is de vrijdagavondfilm ‘So Long Suburbia’, een indie highschoolfilm over een groep buitenbeentjes die met vallen en opstaan de volwassenheid proberen te bereiken. Hierna is ‘Trans Youth’ te zien op het witte doek, een documentaire die de uiteenlopende verhalen vertelt van vijf transgender jongvolwassenen. Op zaterdag wordt het programma voortgezet met een YouTube programma waarin we met Youtubers in gesprek gaan over representatie, online persoonlijkheid en haatreacties. Als afsluiter van #YOUTH staat die middag het shortsblok ‘Who Am I?’ gepland, met films over jongvolwassenen op zoek naar hun identiteit.

transcreen 5e editieTijdens het festival, dat plaats vindt van 30 mei tot 2 juni in Kriterion Amsterdam, zijn er onder de noemer ‘#YOUTH’ films voor tieners en jongeren te zien, een gesprek over opgroeien als je transgender bent en een YouTube programma. Alle blokken hebben een leeftijdsindicator om aan te geven of het onderwerp geschikt is voor tieners of alleen voor jongvolwassenen.

Zie voor het gehele filmprogramma en meer informatie www.transcreen.euTags: Trans, trans jongvolwassenen

Comments powered by CComment

Mastodon