Te gast

0

Be first to thanks! .

image 05 07 21 04 59

 
Te gast

Als ik bij iemand thuis kom, te gast ben dus, pas ik mij aan de omstandigheden daar aan. Hopelijk voel ik mij daar welkom en kan ik er mezelf zijn. Maar ik ga daar niet uit mezelf op de bank of bed liggen, mijn voeten op tafel zetten en mijn bh uitdoen. Aan de andere kant zorgt degene waar ik ben ook ervoor dat ik mij welkom voel. Zij/hij gaat ook niet op bed liggen en mij aan mijn lot overlaten, als degene rookt vraagt hij/zij doorgaans of dat geen probleem is. Er wordt dus rekening met mij gehouden ook al ben ik er te gast. En zij/hij wijst mij waar ik alles kan vinden qua toilet etc. We passen ons dus beiden aan tijdens het bezoek.

Als je samen gaat wonen pas je je ook aan elkaar aan ook al ben je beiden thuis. Ja, van huis uit ben je gewend je eten zo klaar te maken, maar je houdt er rekening mee dat je partner daar niet tegen kan. Dus je maakt 2 verschillende dingen klaar of je eet datgene alleen als je partner er niet is. En zo is dat ook met andere dingen zo. Je ruimt je spullen iets meer achter jezelf op, je draait de dop op de tandpasta, je doet de bril van de toilet omlaag na gebruik etc. Jullie vormen samen een huishouden die voor jullie beiden goed voelt. Sommige dingen doe je nog wel en andere dingen kun je niet meer doen nu je samen bent met iemand. En soms komt een van jullie er achter dat iets eerst geen probleem was, maar dat het achteraf gezien toch niet werkt. Dan kunnen beiden zich daarin vastbijten totdat 1 opgeeft en het huis verlaat. Of je kunt naar elkaar luisteren en kijken of een compromis mogelijk is. Als je (vreedzaam)met elkaar verder wilt zul je je aan elkaar aan moeten passen. En dat doe je zodat iedereen zich welkom voelt in zijn eigen huis. Dat doe je ook als je partner bij jou in huis komt wonen.

Tenminste als je echt wilt dat diegene zich bij jou welkom voelt. Want diegene voelt het als dat dat niet het geval is. Als jij aan alles laat merken dat diegene in jouw huis niet hoort, door haar/hem te ontwijken, door kleinerend tegen diegene te praten, door diegene niet serieus te nemen, door diegene telkens neer te halen etc dan zal diegene zich niet welkom voelen. Diegene kan dan weggaan. Misschien wil je dat ook graag, dan is het probleem opgelost. Of diegene blijft, want is doordat jij haar/hem gevraagd hebt om daar te komen wonen een leven op gaan bouwen om jullie huis heen. Dat wil diegene terecht niet opgeven. Dus hij/zij blijft. En doet haar/zijn best om ervoor te zorgen dat jij diegene toch anders gaat zien en behandelen. Maar hoe lang diegene zijn/haar best ook doet, jij verandert jouw gedrag jegens hem/haar niet. Tot frustratie en onmacht toe. En die frustratie reageert hij/zij dan op andere dingen af. Hij/zij gaat zich gedragen zoals jij haar/hem behandeld. Ook niet goed natuurlijk, laat dat duidelijk zijn. Maar eigenlijk is het een schreeuw dat er wat moet veranderen.

Wij mensen passen ons elke dag aan anderen en situaties aan. Dat maakt ons dan ook mensen en geen dieren. Ook al gedragen we ons wel eens als dieren. We hoeven het niet over alles eens te zijn. We hoeven ook niet hetzelfde geloof te hebben. We hoeven zelfs niet te geloven. We lijken qua huidskleur niet allemaal op elkaar. We lijken qua lichaamsbouw en kenmerken allemaal niet op elkaar. De een zit in een rolstoel, de ander loopt achter een rollator, de een kan niks, de een ziet niks, de ander hoort niks, de ander loopt, de ander ziet alles, de ander hoort alles, de een kan alles. De een kan lichamelijk niet tegen de kou, de ander niet tegen de warmte. De een kan niet tegen vochtig weer, de ander niet tegen de zon. De een heeft problemen met zijn longen, de ander heeft hooikoorts. De een valt op mannen, de ander valt op vrouwen, de ander valt op mensen, de ander valt op zielen. En iedereen heeft ook weer een andere voorkeur qua wat voor type die man of vrouw moet zijn en welke haarkleur of huidskleur die man of vrouw moet hebben. De een heeft als moedertaal Nederlands, de ander een Arabische taal, of Engels, Frans. Zweeds, Duits etc. De een kan goed lopen, de ander kan goed zwemmen. De een kan goed rekenen, de ander is goed in taal. De een is goed met z’n handen, de ander is goed met z’n hoofd. De een is een mensen mens, de ander is liever op zichzelf.
Nou en? We hebben wel allemaal rood bloed. En we zijn allemaal niet onsterfelijk. We beleven hem allemaal anders en zien hem allemaal anders, maar wonen wel samen op deze wereld. En om dat vreedzaam vol te houden zul je altijd begrip en empathie moeten kunnen tonen voor een ander. En compromissen moeten sluiten.

Of we moeten in ons eentje in een huisje op de hei danwel in de jungle gaan wonen.

 image 05 07 21 04 59 1

 

Comments powered by CComment

Articles - FJ Related Plus