Racisme kaart spelen

5

0 user and 5 guests have thanked.


  Mensen halen er graag Rosa Parks, Martin Luther King of Nelson Mandela bij als voorbeeld voor hoe er over racisme gepraat moet worden. ‘Doe als hen. Zoals jij praat heb je het alleen over de zwarte huidskleur. Dus ben je tegen alle witte mensen. Zo spraken bovenstaande mensen niet.’

Diezelfde mensen vergeten dat Rosa in de bak belande en moest verhuizen. MLK belandde in de bak en werd vermoord. Nelson werd 27 jaar vastgezet.

Men vond hen agressief en dat ze enkel voor zwarte mensen op kwamen. Want alles wat zij deden was ten faveure van zwarte mensen. Ik zal het in deze maar niet hebben over het feit dat we dus zoveel decennia na hen nog steeds over racisme moeten praten.

Het gaat namelijk over waarom mensen, als er iets voor zwarte mensen gedaan wordt, denken te horen dat het dan tegen witte mensen is. Het gaat over gelijkwaardigheid. Als zwarte mensen niet meer horen dat ze zich moeten aanpassen of oprotten, betekent dat niet dat witte mensen zich dan moeten gaan aanpassen of oprotten.

Als zwarte piet wordt aangepast betekent dat niet dat je het sinterklaasfeest in moet leveren. Dat n.g.rzoenen  nu zoenen heten betekent niet dat de zoenen zijn verdwenen. Dat zwarte mensen gelijke kansen op de arbeidsmarkt willen, betekent niet dat er niet meer naar kwaliteit gekeken moet worden. Het betekent dat er ook naar de kwaliteiten van zwarte mensen gekeken moet worden bij het zien van een CV. En niet dat die cv opzij geschoven wordt omdat de naam niet Nederlands is of de pasfoto niet van een witte persoon is. 

Mensen die relatief gezien nieuw zijn in een land of als nieuw beschouwd worden door anderen, omdat ze er op het eerste gezicht uit zien alsof ze niet uit het land komen, passen zich al automatisch op een of andere manier aan om niet zo zichtbaar te zijn.

Maar dat aanpassen heeft een grens. Het moet niet zo zijn dat ze onzichtbaar zijn totdat een ander een flashlight op ze richt. Maar dat is eigenlijk wel wat in tolerant Nederland gebeurd. ‘Je mag hier wonen en pas je aan mij aan. Daartegenover staat dat ik af en toe op onverwachte momenten doe alsof je een ontheemd wezen bent totdat je weer onzichtbaar bent voor mij.’ Dat is hoe tolerant eruit ziet voor mij. Dus ik heb niks met het woord tolerant.

Mijn ideaal beeld zou zijn dat iedereen zich van zijn vooroordelen bewust is en er wat aan zou willen doen. 

Ik ben racistisch. Ik heb vooroordelen over Aziatische mensen, Marokkanen, Turken, moslims, zwarte mensen, arme witte mensen en rijke witte mensen. Op het moment dat ik een aanname of vooroordeel denk ben ik mij daar steeds meer van bewust en geef ik mijzelf een schop.
Ik probeer dus te veranderen.

Dat ik ook racistisch ben wat betreft zwarte mensen is niet raar. Ik ben geboren in dit land waarbij ik regelmatig bewuste of onbewuste racistische vooroordelen hoor over zwarte mensen. Op school, op tv, in boeken, op het werk etc.  Op school kreeg ik weinig representatie in schoolboeken. Qua geschiedenis werd er gedaan alsof Afrika pas bestaat sinds de slavernij.

En zwarte mensen waren enkel slachtoffers van slavernij, racisme, segregatie en apartheid. En qua de slavernij hebben witte mensen ze vrij moeten maken. Zwarte mensen waren machteloos en wachtten zonder te vechten hun lot af.

Op tv en in films waren de helden nooit zwart. Waren de films met zwarte mensen vaak films over slavernij of armoede of in de ghetto. Als wordt gezegd dat zwarte mensen lui zijn en agressief krijg ik dat natuurlijk ook mee. Ja mijn ouders, broer en ik waren anders. En dat werd ook door witte mensen tegen mij gezegd. ‘Ja, maar jij bent anders.’ En de rest van onze familie was vond ik ook anders. Maar als je zo’n beeld voorgeschoteld krijgt dan zal er ergens wel iets kloppen dacht ik onbewust.

Arme witte mensen waren asociaal hoorde je ook. Rijke witte mensen waren racistisch en niet te vertrouwen was mijn vooroordeel. Nu weet ik dat ik generaliseerde. En omdat ik weet dat ik generaliseer, weet en herken ik ook dat de huidige indoctrinatie niet waar is. Alle moslims zijn geen terroristen die van Nederland een islamitische land willen maken. Alle moslima’s met een hijab of boerka worden niet gedwongen die hijab of boerka te dragen. De meesten kiezen daar zelfstandig voor. En zij dwingen niemand dat ook te doen.

De meeste Marokkanen, Turken, Afrikanen(we zeggen overigens ook geen Europeaan, Afrika is geen land maar een continent)  zijn niet klote of crimineel. En degenen die dat wel zijn dat ligt niet aan hun Marokkaan, Turk of (vul bewoner van een Afrikaans land in) zijn. Ik zie een individu als iemand wat verkeerds doet. Als ik dat niet zou doen zou ik alle recht hebben elk witte mens te wantrouwen want de geschiedenis van witte mensen is er 1 die mijn huidskleur wereldwijd heeft proberen uit te roeien of minstens minder/geen mens heeft proberen te maken. En niet alleen op continent Afrika hebben witte mensen veel schade aangericht maar ook op continent Azië en Australië. En hoe Amerika is ontstaan is ook bekend. 

3DD5A207-208A-442C-A660-81FE8485C186.jpegWe hebben allemaal dezelfde rechten en plichten om ons aan elkaar aan te passen zodat het land voor iedereen zo plezierig mogelijk leefbaar is.
Niemand heeft het recht om rechter te spelen over de ander.
Niemand heeft dat recht over mij.

Geldt ook voor arm en rijk overigens, want dat is een andere vorm van ongelijkheid en kleurenblind zijn.
Op het moment dat er erkent wordt dat er nu geen gelijkwaardigheid is, dat men geen excuses verzint als zwarte mensen ook voor banen en opdrachten willen gaan, dat men luistert als zwarte mensen aangeven dat men hen vergeet mee te nemen in een selectie en dat men luistert als zwarte mensen aangeven dat er meer op hen gelet wordt op zoek naar fraude of crimineel gedrag omdat zij altijd al als verdacht werden gezien, dan hoeft de door witte mensen verzonnen racisme kaart niet meer getrokken te worden.

Zwarte mensen hebben het ‘spel’ waar deze kaart in zit niet uitgevonden. En ook de kaarten niet wereldwijd geschud. Wij kunnen dus niet anders dan het ‘spel’ zo spelen zoals het zonder onze toestemming is verzonnen 400 of zo jaar geleden. Dat men dan uit ongemak en angst wil doen alsof die spelregels er niet zijn, daar kunnen wij ook niks aan doen en wij zijn ook nog niet aan zet om daaraan mee te werken. Tot we aan het eind van het ‘spel’ zijn zullen wij de ‘racisme kaart’ blijven spelen.

Het einde van het ‘spel’ zullen we samen tegelijk moeten bereiken. Dat spel wat institutioneel racisme heet. 

Comments powered by CComment

Articles - FJ Related Plus