Nieuws

Omstreden bondscoach Spaanse voetbalsters ontslagen, opvolger is eerste vrouw in deze functie

Ruim twee weken na het gewonnen WK voetbal voor vrouwen heeft de Spaanse federatie bondscoach Jorge Vilda ontslagen.

 De opvolger van de ontslagen bondscoach van de Spaanse vrouwenploeg Jorge Vilda is de 41-jarige Montserrat Tomé. Het is de eerste keer dat een vrouwelijke coach verantwoordelijk is voor de voetbalsters van Spanje.

Tomé was al sinds 2018 assistent van Vilda. “Ze heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een sleutelfiguur in de groei van het nationale elftal”, licht de Spaanse bond toe.

Vilda, die ruim twee weken geleden de wereldtitel veroverde met Spanje, werd dinsdag ontslagen door het nieuwe bestuur van de bond. De 42-jarige coach lag al lange tijd onder vuur.

Na het winnen van de wereldtitel verslechterde de verstandhouding met zijn speelsters toen Vilda na het beruchte kus-incident van bondsvoorzitter Luis Rubiales in eerste instantie de kant van de voorzitter koos. Vervolgens kwam Vilda steeds meer alleen te staan. Elf stafleden stapten op uit onvrede over het aanblijven van Rubiales.

Een jaar geleden weigerden vijftien internationals nog langer onder Vilda te spelen omdat zijn aanpak hun ‘emotionele en fysieke gezondheid’ zou aantasten. Toen Vilda’s vertrek uitbleef, kwamen enkele opgestapte speelsters dit jaar terug op hun besluit om vervolgens in Australië de wereldtitel te winnen.

Vilda was acht jaar bondscoach van de Spaanse vrouwen. Hij had nog een contract tot medio 2024.


TROUW

 

Tags: vrouwenvoetbal,, Spanje

Comments powered by CComment

Mastodon