Nieuws

26e Canal Parade geïnspireerd op thema #YouAreIncluded

F2cmBKCbgAMEiqn
 De wereldberoemde Amsterdamse Canal Parade vaart voor de 26e keer op zaterdag 5 augustus met 80 deelnemende boten door de Amsterdamse grachten. De eerste deelnemer vertrekt om klokslag 12.00 uur vanaf het Oosterdok en de laatste boot zal rond 17.00 uur in het Westerdok aankomen. De jury onder leiding van Cornald Maas beoordeelt de deelnemende boten en de hele tocht wordt live uitgezonden door de AVROTROS op NPO1 en diverse andere kanalen. 
Met inmiddels 50 ambassadeurs en op weg naar WorldPride 2026 staat Pride Amsterdam dit jaar in het teken van de diversiteit binnen de LHBTIQ+-community. 

"Ook dit jaar zijn er weer bijzondere boten en deelnemers. Onder meer ARTIS, twee boten in het kader van 150 jaar afschaffing slavernij, Sober is Sexy, Youth Pride, drie vrouwenboten waaronder Pink Melanin en een campagne voor veiliger uitgaan. We zijn trots te kunnen melden dat we dit jaar €85.000 ter beschikking hebben kunnen stellen uit ons zichtbaarheidsfonds van waaruit 20 deelnemers een extra bijdrage hebben ontvangen voor de realisering en aankleding van hun boot,” aldus Lucien Spee de Castillo Ruiz, directeur van Stichting Pride Amsterdam. 

Juryprijs en publieksprijs 

De 80 deelnemende boten dragen ieder een eigen boodschap uit geïnspireerd op het thema ‘YouAreIncluded’. Onder leiding van voorzitter Cornald Maas beoordelen Solange Dekker, Touria Meliani, Diego González-Clark en Emre Hoogduijn de boten. AVROTROS zendt de Canal Parade live uit op NPO1 vanaf 12.00 uur. Via de socials van Pride Amsterdam is de tocht te volgen en ook via PrideTV te zien via AT5, Salto en OUTtv. Dit jaar is er ook een publieksprijs, hiervoor stemmen de boten die met een vignet langs de route liggen. 


Route en informatie 

De tocht start om 11.40 uur met de Flyboarders bij het Oosterdok/ Scheepvaartmuseum en voert via de Nieuwe Herengracht, Amstel en Prinsengracht naar het Westerdok

Gaynews

Tags: Canal Parade, Canal Pride

Comments powered by CComment

Mastodon