Een veilige omkleedplek in de Reguliers voor uitgaanspubliek: ‘Ik ben altijd bang’

parool150123
Ian (19) is zaterdagavond vanuit het Oosten van Nederland naar Amsterdam gekomen om uit te gaan in de Reguliersdwarsstraat.Beeld CHRIS EN MARJAN

Hij staat nog geen tien seconden buiten, zijn sigaret is nog niet aangestoken en het eerste scheldwoord is binnen: ‘Zemmer,’ klinkt het vanuit een groepje jongens dat door de Reguliersdwarsstraat loopt. “Hoe vervelend het ook is, ik ben eraan gewend”, zegt drag Eli Express (22).

De situatie toont waarom er op zaterdagavond geëxperimenteerd wordt met Dress & Dance: een kleedkamer in kapsalon WhoCares in de Reguliersdwarsstraat waar uitgaanspubliek zich kan omkleden in een veilige omgeving, zodat ze niet in hun partyoutfit in de trein of door de stad hoeven te lopen.

In de kapsalon is er naast drinken en snacks ook gezorgd voor een make-upartiest en dragqueen Juicy Kutoure (25) is er behalve voor stylingadvies ook om mensen ‘dat ene zetje meer zelfvertrouwen te geven’.
Spuuggebaar

“Ik ben nu 2.5 jaar dragqueen en I don’t give a fuck anymore. Alleen mijn hakken ruil ik in voor crocs. Verder ga ik met mijn pruik en mijn full face make-up over straat en loop ik zo naar huis. Maar toen ik net begon, was ik een onzekere jongen en deed ik dat niet altijd.”

“Ik heb nooit fysiek geweld meegemaakt. Verbaal wel. Kankerhomo is een woord dat vaak terugkomt. Of mensen maken een spuuggebaar naar mij. Ik ben nog steeds altijd bang, maar ik laat me er niet meer door leiden. Ik mag zijn hoe ik wil zijn en door zo naar huis te lopen zeg ik: je accepteert mij maar.”

De dragqueen wil anderen in de regenboogcommunity helpen. “Sommigen durven niet van huis de straat op, omdat ze zich onveilig voelen op straat. Er zijn ook mensen die zich thuis niet veilig voelen. Ik hoop dat dit dan hun veilige haven wordt en dat meer mensen deze plek gaan ontdekken.”

Op zaterdag is er om middernacht nog niemand langsgekomen om gebruik te maken van het omkleedconcept. Student Lieke Stut (19), die samen met vijf andere studenten het idee bedacht, is desondanks niet ontevreden.

“We gaan op straat mensen aanspreken om ze te vertellen dat dit er is en misschien willen mensen wel een uitbundigere make-up look voor de nacht. We willen dit ondanks deze opkomst vaker doen. Volgens mij is er wel behoefte aan, maar weten te weinig mensen ons nog te vinden.”
Allemaal hetzelfde

Ian, een 19-jarige student had ook geen idee. Hij is met vrienden vanuit een dorp in het Oosten van Nederland naar Amsterdam gekomen om uit te gaan in de Reguliersdwarsstraat en liep toevallig langs de kapsalon. Net als een van zijn vrienden die mee is, Anna Peereboom (35), is Ian zichzelf ‘aan het ontdekken’.

“Ik heb mezelf altijd een keer met make-up op willen zien. En ook als draqqueen. Mijn ouders weten dat ik in deze straat uitga en dat ik niet-hetero ben. Dat is allemaal prima. Maar wil je niet mijn achternaam en mijn dorp opschrijven? Ik durf er niets over te zeggen in mijn omgeving of op school. Ik denk dat ze het daar raar vinden en een vervelende opmerking gaan maken.”

Het is precies waarom Eward Koning (57), eigenaar van de kapsalon en voorzitter van de Ondernemersvereniging Reguliersdwarsstraat het studentenproject wilde uitvoeren. “Veel bezoekers komen van buiten de stad en voelen zich niet veilig om in hun uitgaanskleren in de trein te stappen. Mensen van de regenboogcommunity voelen zich nog altijd niet veilig als ze over straat gaan. Dus het is jammer dat dit moet, maar fijn dat het kan.”

Peereboom is net als Ian dankbaar dat er nu een veilige haven is waar ze zich in een ‘welkome omgeving’ kunnen uitdossen en met anderen van de community kunnen experimenteren en praten.

“Ik begrijp ook wel dat er wrijving is in de maatschappij. Als iemand in aanraking komt met iemand die een totaal andere manier van denken en kleden heeft, dan kan dat voor frictie zorgen. Ik keur het gedrag absoluut niet goed. Wat ik hoop is dat we de moeite blijven nemen om elkaar te willen begrijpen en inzien dat we allemaal in de basis hetzelfde zijn.”

PAROOL


 

 

 

Comments powered by CComment

Articles - FJ Related Plus

Mastodon