Nieuws

Sam Bettens te gast in Het Huis op Eén

 

Maandagavond is Sam Bettens de vijfde gast van Eric Goens in Het huis. Een openhartige Sam gaat 24 uur lang geen enkel thema uit de weg. Hij is meteen ook de eerste Amerikaan die het huis van programmamaker Eric Goens zal bezoeken want Sam is al meer dan tien jaar genaturaliseerd en is dus naast Belg ook officieel Amerikaan. 

Tijdens zijn verblijf komen zowel het begin van zijn carrière, zijn familieleven en zijn transitie aanbod. Ook wordt hij geconfronteerd met zijn allereerste optreden. Op 17-jarige leeftijd zong Sam ‘Like the way I do’ van Melissa Etheridge op een free podium met vrienden. Een cassette met de opname belandde bij zanger Rocco Granata, die er lyrisch over was. “Dat is het begin geweest van: misschien moet ik wel zingen”, zegt Sam. 

Meteen erna schiet Sams carrière als een raket de lucht in. K's Choice verkoopt maar liefst een miljoen albums in de Verenigde Staten. Toch is Sam lange tijd niet echt gelukkig. Pas op zijn 28ste wordt hij voor het eerst verliefd op een vrouw. En pas op zijn 46ste ondergaat hij zijn transitie en past zijn uiterlijk eindelijk bij zijn innerlijk.

 In Het huis is het de gewoonte dat er heel veel wordt teruggegrepen naar jeugdfoto’s, maar voor Sam is dat geen makkelijke opgave. “Ik voel dat het alsmaar lastiger wordt om naar foto’s te kijken, zeker diegene waar ik vrouwelijk op sta”, vertelt Sam. “Maar ik omarm het ook. Het is tenslotte 46 jaar van mijn leven geweest.” En toch wilde Sam als kind zoals zijn moeder worden: een gelukkige huismoeder. “Dat is niet gelukt. Ik ben wel gelukkig, maar geen huisvrouw”, lacht hij.
 

Aan tafel vertelt Sam openhartig over hoe het was om als trans man met een vrouw en twee geadopteerde kinderen in Tennessee te wonen. “Je hebt conservatieve holen in Amerika, en dan heb je Johnson City, Tennessee”, zegt Eric over de plaats waar Sam en zijn gezin jarenlang woonden. “Wij waren ook altijd de raarste mensen daar”, zegt Sam. “Ik durfde nooit met mijn vrouw hand in hand over straat te lopen. Je voelt aan dat dat niet oké is.”

Het huis met Sam Bettens: maandag 9 januari om 20.40 uur op Eén.


Gaylive

Tags: Sarah Bettens

Comments powered by CComment

Mastodon