Nieuws

Pussy Riot probeerde tijdens WK-finale veld te betreden voor protest

pussyriot
Activisten van de Russische punkgroep Pussy Riot wilden zondag tijdens de finale van het WK voetbal tussen Frankrijk en Argentinië het veld betreden om actie te voeren. Veiligheidstroepen hebben hun actie in het Lusail Stadium voorkomen.

Pussy Riot wilde het wereldpubliek herinneren aan de Russische aanvalsoorlog in Oekraïne, zo verklaarde de groep zondag. Ook wilde ze wijzen op het lot van Kremlin-criticus Alexei Navalny, die in Rusland gevangenzit, en de aandacht vestigen op de moeilijke situatie van vrouwen in Iran.

De Pussy Riot-activisten hadden eerder tijdens het toernooi in Qatar meer succes. Bij de groepswedstrijd tussen Iran en de VS demonstreerden ze op de tribune voor vrouwenrechten in Iran. Ze droegen T-shirts met de woorden "Woman Life Freedom". Hun boodschap werd voor een miljoenenpubliek op camera vastgelegd.

Tijdens de WK-finale van 2018 in Rusland renden vier Pussy Riot-activisten in politie-uniformen het veld op. Die finale is volgens de FIFA door ruim 3,5 miljard mensen bekeken. Hoeveel mensen naar de finale van 2022 hebben gekeken, is nog niet bekend.

Argentinië pakte zondag in een zinderende finale de wereldtitel. De Zuid-Amerikanen leken op weg naar een simpele 2-0-zege, maar vlak voor tijd scoorde Kylian Mbappé twee keer. In de verlenging scoorde zowel Lionel Messi als Mbappé (3-3). In de strafschoppenreeks presteerde Argentinië beter dan Frankrijk.
 

NU.NL

 

Comments powered by CComment

Articles - FJ Related Plus

Mastodon