Qatarese sjeik weigert na troostfinale hand te geven aan vrouwelijke arbiter

vrouwelijke assistent-scheidsrechter Neuza Back

 Sjeik Hamad Bin Khalifa Bin Ahmed Al Thani heeft zaterdag na de troostfinale van het WK voetbal in Qatar geen hand gegeven aan de vrouwelijke assistent-scheidsrechter Neuza Back. Tijdens de medailleceremonie wisselde de Qatarees alleen een hoofdknik uit aan de Braziliaanse scheidsrechter.

De sjeik, die ook FIFA-lid en voorzitter van de Qatarese voetbalbond is, gaf de andere scheidsrechters wel een hand. In de moslimwereld is het niet altijd gebruikelijk dat een man en vrouw elkaar de hand schudden. Deze verschillende omgangsvormen worden in de westerse wereld vaak opgevat als een bevestiging dat de positie van vrouwen ondergeschikt is.

Het is de tweede keer dat de sjeik weigert een vrouwelijke scheidsrechter een hand te geven. Bij het WK voor clubteams in 2021 gaf hij na de wedstrijd tussen Bayern München en het Mexicaanse Tigres ook geen hand aan een vrouwelijke assistent-scheidsrechter.

Op het WK in Qatar zijn voor het eerst in de voetbalgeschiedenis vrouwelijke scheidsrechters actief. De Braziliaanse Back is een van de drie assistent-scheidsrechters die geselecteerd werden door wereldvoetbalbond FIFA.

De 38-jarige Back was dit WK ook al actief als assistent-scheidsrechter tijdens de groepswedstrijd Costa Rica-Duitsland (2-4). Dat duel stond onder leiding van de Française Stéphanie Frappart, die als eerste vrouw ooit een WK-duel floot.

De troostfinale werd zaterdag gewonnen door Kroatië (2-1). Marokko kon tegen de ploeg van bondscoach Zlatko Dalic het WK niet bekronen met een medaille. De finale tussen Argentinië en Frankrijk staat zondag om 16.00 uur op het programma.

NU.NL

 

Comments powered by CComment

Articles - FJ Related Plus

Mastodon