Deze twee vrouwen zijn de baas van 140 agenten: ‘Ze vroegen of ik wel voldoende broeken had versleten’

0

Be first to thanks! .

 
 Teamchefs Ilona van der Leer (links) en Sirid Jakobsen van basisteam De Copen.

Hoewel er steeds meer vrouwen bij de politie werken, is een volledig vrouwelijke leiding nog altijd zeldzaam. Maar niet bij basisteam De Copen, met politiebureaus in Woerden en IJsselstein. Daar sturen Sirid Jakobsen (41) en Ilona van der Leer (34) samen 140 agenten aan. ‘Ik denk dat onze vrouwelijkheid niet per se een shock was, maar wel onze stijl van leidinggeven.’

oe kom je op relatief jonge leeftijd op zo'n leidinggevende functie terecht?
Sirid: ,,Door je hand op te steken. Toen ik pas net bij de landelijke recherche werkte, werden er vrouwelijke leidinggevende gezocht. Ik dacht: ik kan dit niet, maar ik ga het toch doen. Ik vond het heel leuk, maar was ook bezorgd of ik als jonge vrouw geaccepteerd zou worden door oudere mannen met veel meer politie-ervaring. Want ik kwam als jonge onervaren collega toch opeens binnen een team de dienst uitmaken.”
Ilona: ,,Ik had wel iets meer ervaring bij de politie toen ik leiding ging geven. Het kwam op mijn pad, omdat een groepschef geopereerd moest worden en er tijdelijke vervanging nodig was. Zo kon ik uitproberen of leidinggeven wat voor mij was en ik had er zoveel lol in dat ik uiteindelijk de schoolbanken weer in ben gegaan.

Was de angst om niet geaccepteerd te worden als vrouw gegrond?
Sirid: ,,Toch wel. Enerzijds omdat de politie een heel hiërarchische organisatie is. Anderzijds omdat als je ergens bang voor bent, je dat toch uitstraalt en dan gebeurt het ook. Ik heb wel opmerkingen gekregen van oudere collega's. Dan vroegen ze bijvoorbeeld of ik wel voldoende broeken had versleten.”

Zijn vrouwelijke politiechefs anno 2022 echt nog zo bijzonder?
Ilona: ,,Hier bij politie Midden-Nederland wel. Er zijn achttien basisteams, maar wij zijn de enige met twee vrouwelijke teamchefs. Tegenwoordig zie je wel steeds vaker dat een van de teamchefs vrouw is. 
Sirid: ,,Eigenlijk zou het ook niet bijzonder meer moeten zijn en moet de verdeling gewoon fifty-fifty zijn. Niet alleen in de top, maar binnen heel de politie. Alleen het percentage vrouwen is nu 36 procent. In ons team ligt dat 3 procent lager, maar het is al veel meer dan vijftien jaar geleden.”

 
 

Waarom staan vrouwen binnen de politie zo op achterstand?
Sirid: ,,Van oudsher is de politie een mannenwereld en dat verander je niet zo maar. Er is wel geïnvesteerd in meer vrouwen, ook in leidinggevende functies. Maar als je bedenkt dat zeven jaar geleden de helft van onze organisatie nog 60-plus was dan heeft dat tijd nodig.”
Ilona: ,,Dat het een mannenwereld is, heeft mij nooit weerhouden. Ik had al vanaf mijn zesde, nadat ik een keer als agent verkleed naar school was gegaan, de ambitie om bij de politie te gaan. Maar ik had vwo gedaan dus mijn ouders vroegen zich af waarom ik toch bij de politie wilde. Ze zagen me liever gaan studeren.”
Sirid: ,,Daarnaast speelt het natuurlijk ook mee dat veel vrouwen niet fulltime werken. Het is nu eenmaal lastiger carrière maken als je deeltijd werkt.”

Aan een fulltime werkende vader in een leidinggevende functie wordt dit zelden gevraagd, maar toch. Hoe combineren jullie je fulltime baan met jullie gezin zonder om te vallen?
Sirid: ,,Heel goed plannen. Gelukkig heb je in deze functie wel meer vrijheid dan wanneer je diensten draait. Hierdoor kan ik mijn kinderen drie ochtenden per week naar school brengen en de andere twee middagen uit school ophalen. Verder moet je ermee om kunnen gaan dat het werk nooit op is.”
Ilona: ,,Mijn kinderen zorgen daar wel voor. Zodra ik de deur binnenstap vragen zij alle aandacht en heb ik amper de kans om aan het werk te denken. Mijn collega's weten dat het tussen vijf en acht uur spitstijd is en ik dus minder goed bereikbaar ben. Mijn vrouw werkt parttime en we hebben gelukkig een goed vangnet van opvang en grootouders.” 

Ik denk dat onze vrouwelijk­heid geen cultuur­shock was voor het team, maar wel onze manier van leiding geven

Sirid

Was het een shock voor het team toen jullie een half jaar geleden samen de leiding gingen vormen?
Sirid: ,,Ik denk dat onze vrouwelijkheid geen cultuurshock was voor het team, maar wel onze manier van leiding geven. Vooral omdat deze heel anders is dan het team gewend was. Wij willen het heel graag samen met het team doen dus we zoeken de verbinding op. Dat was even wennen.”
Ilona: ,,Dat betekent overigens niet dat het alleen maar leuk en gezellig is. Als leidinggevende moet je soms streng zijn dus we voeren hier ook harde gesprekken.”

 

En twee vrouwen samen aan het roer... hoe gaat dat?
Ilona: ,,We kenden elkaar vooraf niet dus toen ik solliciteerde op de functie naast Sirid hebben we natuurlijk gesprekken met elkaar gevoerd. Om te kijken of het klikte en of we dezelfde visie hadden. Het grappige was dat bij dat eerste gesprek, dat vanwege corona online was, de tijd voorbij vloog.”
Sirid: ,,We hebben hetzelfde doel en vullen elkaar daarbij goed aan. Ilona heeft veel oog voor de persoonlijke omstandigheden van de teamleden en ik houd me graag bezig met de groepsdynamiek binnen een team.”

We willen graag een team met mensen die zichzelf mogen zijn, met plezier werken, lol kunnen maken, maar ook hard werkt

Ilona

Wat is jullie missie met basisteam De Copen?
Sirid: ,,In eerste instantie ook vooral de basis op orde brengen. Er waren veel wisselingen geweest en het team was een beetje stuurloos. We hebben eerst heel veel geïnvesteerd in verbinding maken.”
Ilona: ,,Eerst elkaar eens beter leren kennen. Want als je weet wie de persoon achter het uniform is, wat iemands achtergrond is en hoe zijn of haar privéleven eruit ziet dan begrijp je sommige uitlatingen of keuzes ook beter. We willen graag een team met mensen die zichzelf mogen zijn, met plezier werken, lol kunnen maken, maar ook hard werkt.”

Merkt de burger op straat hier al wat van?
Sirid: ,,Ik denk dat dat nog te vroeg is. Maar intern is het zeker merkbaar. We hebben nu een heel fijn managementteam met twaalf inspecteurs die goed samenwerken en de gaten voor elkaar dichtlopen. Dat straalt natuurlijk uit naar de werkvloer en zorgt in ieder geval voor meer werkplezier.”

Wat willen jullie nog bereiken?
Sirid: ,,Nu de basis staat, willen we de opsporing naar een hoger niveau tillen. We bedienen vijf gemeenten: Woerden, Lopik, Montfoort, Oudewater en De Ronde Venen. Dat is best uitdagend, want iedere burgemeester heeft weer zijn eigen kijk op onderwerpen. Maar over het algemeen investeren we in ondermijning, jeugd en zorg en veiligheid.”
Ilona: ,,Daar valt al ontzettend veel onder. Ondermijning is bijvoorbeeld verweven in heel de maatschappij. Het is niet alleen dat autobedrijf waar illegale activiteiten plaatsvinden, maar ook boeren die benaderd worden door criminelen die hun schuren of loodsen willen huren voor bijvoorbeeld drugsproductie. Ook zorg en veiligheid is een breed onderwerp. Dat gaat van stalking, tot huiselijk geweld en verwarde personen. Verder investeren we echt in de jeugd, vooral om te voorkomen dat ze uiteindelijk in de criminaliteit belanden.”

Je wilt voor iedere burger zoveel mogelijk doen, maar dat is niet realis­tisch in deze tijd en dat doet weer pijn in de politiehar­ten van de collega's

Sirid

Wat is daarbij de grootste uitdaging?
Sirid: ,,De beperkte capaciteit. Er komen ontzettend veel opsporingszaken binnen, maar we hebben relatief weinig fte per inwoner om die zaken op te lossen. Daardoor moeten er soms pijnlijke keuzes gemaakt worden. Dat is lastig. Bijna iedereen is uiteindelijk bij de politie gegaan om boeven te vangen en mensen te helpen. Je wilt voor iedere burger zoveel mogelijk doen, maar dat is niet realistisch in deze tijd en dat doet weer pijn in de politieharten van de collega's.”Merken jullie nog wel eens dat jullie vrouwelijkheid een probleem is in jullie functie?
Sirid: ,,Geen probleem, maar meer een verrassing. Buiten vind ik het altijd leuk om de epauletten op mijn schouders onder mijn jas te verstoppen, zodat ze niet meteen mijn rang binnen de politie kunnen zien. Je merkt wel eens dat collega’s, zodra ze doorhebben dat ik hoofdinspecteur ben, opeens anders op me reageren. Gaan ze bijvoorbeeld opeens veel vriendelijker doen of ‘u’ zeggen.”
Ilona: ,,Ik kan er echt van genieten als iemand verbaasd is dat ik de teamchef ben. Laatst nog toen er een nieuwe student binnenkwam. Ik was die dag in burger gekleed en iedereen kreeg een hand, behalve ik.”

Wat vinden jullie het leukste aan jullie werk?
Sirid: ,,De omgang met mensen en daarbij echt iets kunnen betekenen. De politie heeft een grote machtspositie en daar is ook best wel eens kritiek op. Ik wil er graag aan bijdragen dat we op een goede manier met die macht omgaan.”
Ilona: ,,Dat geen enkele dag hetzelfde is en ik een wezenlijke bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van het personeel en daarmee de organisatie. Het politiek-bestuurlijke spel dat daarbij komt kijken, vind ik uitdagend, maar ook interessant.”

Als ambitieuze vrouwen willen jullie vast niet door in deze functie tot je pensioen. Hoe zien jullie je toekomst?
Ilona: ,,Tot nu toe zit ik hier nog wel even. Meestal zit ik tussen de vier en zeven jaar op één plek. Dat vind ik ook goed, want bij een functie als deze verdient een team om de zoveel jaar weer een nieuw iemand. Ook omdat als leidinggevende nooit iedereen blij met je is. Op het moment dat ik me moet gaan bemoeien op detailniveau, haak ik altijd een beetje af. Dan weet ik dat het tijd is voor iets anders.”
Sirid: ,,Voor mij is het moment om verder te gaan kijken als het lekker draait. Dat is meestal wanneer datgene waar ik goed in ben is gedaan en ik niet goed ben in datgene wat overblijft. Maar de komende jaren is hier nog genoeg te doen.”

Paspoort

Naam: Ilona van der Leer
Leeftijd: 34
Woonplaats: Meerkerk
Privé: Woont samen met vrouw en hun twee kinderen van 1 en 4.
Loopbaan: In 2008 begonnen bij de politie als aspirant en politiekundige bachelor gehaald. Gewerkt als brigadier, operationeel specialist en expert. Tijdens Master Tactisch Leidinggeven gewerkt als toegevoegd teamchef. Sinds september 2021 teamchef basisteam De Copen.   

Naam: Sirid Jakobsen
Leeftijd: 41
Woonplaats: Woerden
Privé: Opgegroeid in Denemarken en België. Woont sinds 1999 in Nederland, inmiddels met man en kinderen van 6 en 11.
Loopbaan: Psychologie en criminologie gestudeerd, begonnen als beleidsmedewerker bij de landelijke recherche. Vervolgens Master Tactisch Leidinggeven gedaan en verschillende leidinggevende functies gehad. Vier jaar als teamleider gewerkt bij de Landelijke Eenheid. Plaatsvervangend teamchef geweest in de Krimpenerwaard. Sinds november 2020 teamchef basisteam De Copen.

AD

Tags: Real Women

Comments powered by CComment