Waar bemoeit het Amsterdamse bestuur zich mee

 Een ongeluk komt zelden alleen is een bekend gezegde. Het betekent dat als je tegenslag hebt deze meestal vaak gevolgd wordt door meerdere tegenslagen. Die tegenslag begon dus met het begin van de coronapandemie die ruim twee jaar geleden begon en niet alleen ons land maar de gehele wereld op zijn kop zette. Zo goed en kwaad als het ging sukkelden we ons met hele en halve regering en dito maatregelen door de pandemie heen.


ndertussen is in Amsterdam een heel ander spel aan de gang, namelijk de dans om het organiseren van de Canal- of Gay-Pride (streep weg wat U wilt). Meerdere organisaties zijn hiermee belast geweest. Het evenement Amsterdam Pride moet nu "minder grootschalig" worden en "meer de nadruk leggen op emancipatie en protest", "zo is de uitkomst van “gesprekken met de Amsterdamse lhbti-gemeenschap”.

Naar aanleiding van de kritiek wil burgemeester Halsema de organisatie van de Pride vanaf volgend jaar anders regelen. “Bijna de gehele lhbti-gemeenschap vindt veranderingen aan de jaarlijkse Pride hard nodig”, zo schrijft naar verluid onderzoeksbureau Flowz, dat in opdracht van de gemeente "met vertegenwoordigers sprak". (Dit onderzoek hebben we overigens nergens kunnen vinden, ook de onderzoeksvraagstelling niet).
 
 Over de omvang en invulling van die veranderingen lopen de meningen uiteen. Zo vindt een groot deel van de gemeenschap, maar niet de meerderheid, volgens het onderzoek dat de Canal Parade helemaal moet worden afgeschaft. Zij zeggen dat "de botenparade haar tijd heeft gehad en minder dan in het verleden bijdraagt aan de emancipatie van lhbti'ers". Volgens de onderzoekers vindt bijna de hele gemeenschap dat de Pride Walk, de protestmars voor gelijke rechten, een grotere rol moet krijgen in het negen dagen durende evenement. In tegenstelling tot de botenparade is er hier geen betaling of loting nodig voor deelname, waardoor de looptocht toegankelijker is en daardoor inclusiever.  


Waar bemoeit het Amsterdamse bestuur zich mee

Burgemeester Halsema schrijft aan de Gemeenteraad dat ze de organisatie wil aanpassen. Dat gebeurt pas vanaf volgend jaar, omdat al was vastgelegd dat de Stichting Pride Amsterdam het evenement tot en met dit jaar mag organiseren. De veranderingen vanaf volgend jaar worden pas dit najaar definitief vastgelegd, schrijft Halsema, omdat de gemeente daarvoor "nog meer onderzoek" wil doen.



Vraag ik mij af: wat heeft een burgemeester in hemelsnaam met de organisatie van de Pride te maken, en waarom bemoeit het Amsterdamse bestuur zich met de organisatie. Blijkbaar zijn we zelf niet in staat orde op zaken te stellen, wat natuurlijk een treurige zaak is. Een burgemeester kan vergunningen verlenen en ordemaatregelen treffen, maar dient zich afzijdig te houden van de organisatie: een overheid die bepaalt hoe een Gay-Pride georganiseerd moet worden en bepaalt wat deelnemers wel en niet mogen omdat de Gay gemeenschap daartoe blijkbaar niet in staat is, is diep triest.

Gaynews

Tags: Amsterdam Gay Pride, Pride Amsterdam

Comments powered by CComment

Mastodon