Drie dagen lang straatfeest in de Reguliersdwars

 Van 12 tot en met 14 mei vindt in de Reguliersdwarsstraat voor het eerst sinds twee jaar weer een groot straatfeest plaats waarmee deze befaamde Amsterdamse uitgaansstraat weer helemaal back in business is.

De Reguliersdwarsstraat staat van oudsher namelijk niet alleen bekend om de gayzaken, maar ook om de grote straatfeesten. Toen Nederland in mei 2020 voor het eerst sinds 40 jaar weer het Eurovisie Songfestival (ESF) mocht organiseren werd dan ook meteen een openluchtfeest gepland om dit via grote videoschermen te kunnen meebeleven.

Door de coronapandemie moest het Songfestival naar 2021 verplaatst worden en werd het straatfeest afgelast. Evenmin doorgang vond Project Rainbow Runway dat in het najaar van 2020 gepland was als een ludieke talentenjacht voor LHBTQ-artiesten, die zich door de sluiting van de clubs nergens meer konden manifesteren.

Vervolgens wilden de ondernemers met een feestweek tijdens de Amsterdamse Pride van 2021 alle gemiste events in een keer in te halen, maar voor de zoveelste keer gooiden verscherpte coronamaatregelen roet in het eten.

Pas sinds februari mogen er weer evenementen georganiseerd worden, maar dat was te kort dag om al met Koningsdag weer groots uit te pakken. Wel lukte het om in mei een feestweek te organiseren waarbij ditmaal het Songfestival in Turijn live gevolgd kan worden.

De internationale artiesten van het ESF worden afgewisseld met lokaal talent, want op de tussenliggende dagen zal Project Rainbow Runway plaatsvinden. Daarbij zullen queer performers het publiek vanaf een verhoogde, 30 meter lange regenboogcatwalk vermaken met zang, dans, acrobatiek en muziek.

Hoewel de gemeente doorgaans niet erg happig is op grote evenementen buiten Pride en Koningsdag om, zag burgemeester Halsema in hoe belangrijk dit voor de LHBT-gemeenschap is. Ter voorkoming van te grote drukte moest wel kaartverkoop worden ingesteld, maar de prijs is zo laag mogelijk gehouden zodat het evenement voor iedereen toegankelijk is.


  Feestweek Reguliersdwarsstraat, van 10 tm 14 mei 2022
Programma en kaarten (Eur. 5, Eur. 20 or VIP Eur. 50): www.regulierscelebrates.com

Gaynews

Comments powered by CComment

Articles - FJ Related Plus

Mastodon