Nieuwe premier Zweden treedt binnen paar uur alweer af na klappen coalitie

 

Magdalena Andersson, die eerder op woensdag de eerste vrouwelijke premier van Zweden werd, is enkele uren na haar benoeming alweer afgetreden. De Groenen trokken hun steun in voor de moeizaam tot stand gekomen regeringscoalitie, waardoor die geen meerderheid meer heeft in het parlement. 

Andersson kondigde daarop haar aftreden aan. Volgens haar is de vorming van een nieuwe regering nu in handen van de voorzitter van het parlement. De sociaaldemocrate heeft de hoop uitgesproken toch een nieuwe regering te kunnen leiden, zonder coalitiegenoten.

De 54-jarige oud-minister van Financiën Andersson had bij een vertrouwensstemming de steun van 117 parlementariërs, net genoeg voor een benoeming. Maar kort daarna, toen een begrotingsvoorstel van drie oppositiepartijen werd aangenomen, besloten de Groenen de coalitie te verlaten. Het was de eerste keer dat het parlement een begroting goedkeurde in samenspraak met een "extreme, uiterst rechtse partij, zei Per Bolund, een van de twee leiders van de Groenen over de populistische Zweden Democraten.

Nooit eerder had een Zweedse regering zo'n korte levensduur. Andersson had het stokje overgenomen van haar partijgenoot Stefan Löfven, die zeven jaar aan de macht is geweest. Ze had een pensioendeal gesloten met de Linkse Partij en ook de Groenen waren aan boord. De parlementsvoorzitter gaat nu bepalen wat er moet gebeuren.

nu

 

Comments powered by CComment

Articles - FJ Related Plus

Mastodon

SJ Xmas