Duizenden Hongaren staan op tegen regering na omstreden lhbti-wet

0

Be first to thanks! .

 Duizenden mensen hebben zaterdag in de Hongaarse hoofdstad Boedapest meegelopen in de jaarlijkse Pride-optocht om de lhbti-gemeenschap te steunen. De deelnemers protesteerden ook tegen een omstreden wet die jongeren in het onderwijs en in de media moet afschermen van informatie over homoseksualiteit en geslachtsoperaties. Critici stellen dat de wet discriminerend is.

Volgens de organisatoren van de Pride gebruikt de conservatieve regering van premier Viktor Orbán ‘wetten om de lhbti-gemeenschap tot een verschoppeling te maken in haar eigen land’, zo staat in een verklaring.

Op de wet is ook veel kritiek uit het buitenland. Meer dan veertig ambassades en culturele instellingen spraken voorafgaand aan de Pride hun steun uit aan de organisatoren. ‘Respect voor de rechtsstaat en de universele rechten van de mens zijn de funderingen waarop democratische staten zijn gebouwd’, schrijven zij in een verklaring. Tot de ondertekenaars behoort ook de Nederlandse ambassade.

Sancties

De Europese Commissie dreigt Hongarije met sancties, zoals het korten op EU-subsidies. Premier Orbán zei zaterdag dat hij geen geld zal aannemen uit het speciale coronafonds van de EU, als een voorwaarde daarvoor is dat hij de wet intrekt.

De wet is sinds 24 juni van kracht, maar Orbán kondigde deze week aan er volgend jaar een referendum over te zullen houden. Orbán kondigde dat aan na veel kritiek op de gang van zaken in Hongarije. De Europese Commissie is vanwege de wetgeving een juridische procedure tegen Hongarije gestart.

Wanneer het referendum precies plaatsvindt, is nog niet duidelijk. Dat zal volgens de huidige planning gebeuren voor de parlementsverkiezingen in het land. Hongaren kiezen begin april nieuwe volksvertegenwoordigers.  Orbán beschouwt de Europese bezwaren als links-liberale dwingelandij gericht tegen een democratisch gekozen conservatieve regering. Hij vreest de uitslag van een referendum niet. 

Meerderheid

Het Hongaarse parlement van 199 zetels heeft de wet recent met een meerderheid van 157 parlementariërs aangenomen. Zijn conservatieve partij Fidesz werd in de laatste verkiezingen verreweg de grootste in het parlement, dankzij de steun van bijna de helft van de kiezers. Hongarije gaat naar verwachting in de lente van 2022 weer naar de stembus.

De huidige premier Orbán is sinds 2010 aan de macht.

Europese Commissie neemt stappen tegen Hongarije om anti-homowet

De Europese Commissie onderneemt actie tegen Hongarije om het land te weerhouden van het invoeren van een anti-lhbti-wet. Ze dreigt met een procedure die de regering in Boedapest voor het Europees Hof van Justitie kan brengen. ,,De wet is een schande”, zei commissievoorzitter Ursula von der Leyen vorige maand. ,,Ik heb mijn verantwoordelijke Eurocommissarissen geïnstrueerd om een brief te schrijven naar de Hongaarse autoriteiten om onze juridische zorgen uit te drukken”, aldus Von der Leyen. ,,Voordat de wet van kracht wordt.”

De nieuwe wet, die verbiedt dat bijvoorbeeld scholen, bibliotheken en media jongeren confronteren met onder meer homoseksualiteit en transgender personen, ‘discrimineert duidelijk‘, stelt de commissievoorzitter. De wet ‘gaat in tegen de fundamentele waarden van de EU, de menselijke waardigheid, gelijkheid en de fundamentele mensenrechten‘.

,,We zullen geen concessies doen met deze principes”, verzekert Von der Leyen. ,,Dus ik zal alle bevoegdheden van de commissie inzetten om te waarborgen dat de rechten van alle EU-burgers zijn gegarandeerd. Wie je ook bent en waar je ook woont.”

AD

Comments powered by CComment

Articles - FJ Related Plus