Monsterzege Nederlandse voetbalvrouwen in eerste wedstrijd tegen Zambia

5

0 user and 5 guests have thanked.

 Jill Roord viert het achtste doelpunt van de Nederlandse voetbalvrouwen. Doelvrouw Nali Hazel kijkt verslagen toe

De Nederlandse voetbalsters hebben hun eerste wedstrijd ooit op de Olympische Spelen met grote cijfers gewonnen. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman, die als eerste Nederlandse afvaardiging in actie kwam op de Spelen in Japan, versloeg Zambia met 10-3. Vivianne Miedema maakte vier doelpunten in het Miyagi-stadion in de stad Rifu.

De Oranjevoetbalsters gaan op hun eerste Spelen voor een medaille. In Zambia, de Afrikaanse vertegenwoordiger in het voetbaltoernooi voor vrouwen, troffen ze een ideale tegenstander om aan het vertrouwen te werken. Een goede graadmeter voor de rest van het toernooi was het echter niet. De nummer 104 van de wereldranglijst gaf zoveel ruimte weg en maakte achterin zoveel fouten, dat Oranje bij rust al met 6-1 voor stond. De grootste zege ooit, 13-1 tegen Macedonië in 2009, bleef buiten bereik.

Nederland krijgt naar verwachting zaterdag aanzienlijk meer tegenstand van Brazilië, dat het toernooi ook begon met een klinkende zege, op China (5-0). Het land dat als eerste eindigt in groep F, gaat het in de kwartfinales opnemen tegen de nummer twee van groep G. In die poule begonnen de Verenigde Staten, de favoriet voor het goud, met een verrassende nederlaag tegen Zweden (0-3).

Geblesseerde Sherida Spitse op de tribune

Wiegman en haar speelsters zijn al ruim twee weken in Japan om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de omstandigheden. Bij de avondwedstrijd in Rifu was het zo’n 25 graden Celsius. Tot de tweeduizend toeschouwers in het stadion, dat plaats biedt aan zo’n vijftigduizend mensen, behoorde ook Sherida Spitse. De recordinternational raakte maandag op de training geblesseerd en moet de rest van de Spelen thuis voor de tv volgen.

Na een kwartier stond het al 3-0, door doelpunten van Miedema (twee) en Lieke Martens. De eerste treffer van Miedema viel na een fout van de Zambiaanse keepster, waarna meer blunders volgden. Oranje gaf zelf de 3-1 van Barbra Banda weg. Aniek Nouwen en Merel van Dongen verkeken zich op een diepe bal en keepster Sari van Veenendaal liet zich ook verrassen door de aanvoerster van Zambia. Nadat de Afrikaanse ploeg ook nog de lat had geraakt, maakte Miedema nog binnen het half uur haar hattrick compleet.

De regerend Europees kampioen en nummer twee van het laatste wereldkampioenschap bleef daarna doorgaan met scoren. Martens, Miedema, Shanice van de Sanden, Jill Roord en de invalsters Lineth Beerensteyn en Victoria Pelova zorgden ervoor dat Oranje de dubbele cijfers haalde. In de slotfase scoorde Banda nog twee keer voor Zambia. (ANP)

nrc

Tags: OranjeLeeuwinnen, vrouwen voetbal, Nederlandse Vrouwen Elftal

Comments powered by CComment

Articles - FJ Related Plus