Tentoonstelling ‘Celebrating Diversity’ in Vondelpark

2

0 user and 2 guests have thanked.

 

Hoe ziet 25 jaar Pride Amsterdam in foto’s eruit? Op deze oproep aan professionele en amateurfotografen zijn ruim 13.000 beelden ingestuurd. Hiervan worden 50 foto’s geëxposeerd in het Vondelpark op grote billboards. Uit de tentoonstelling selecteert een vakjury die bestaat uit Erwin Olaf, Michiel van Erp, Marvel Harris, Simone Weimans, Splinter Chabot en juryvoorzitter Cornald Maas, de meest esthetische, de meest betekenisvolle en de meest iconische foto. De winnende foto’s worden bekend gemaakt tijdens het slotconcert op zondag 8 augustus live op PrideTV. De expositie is gratis toegankelijk en te zien van 21 juli tot en met 10 augustus ter hoogte van de Vondelfontein.

In het voorjaar is opgeroepen om betekenisvolle en iconische foto’s in te sturen die passen bij 25 jaar Pride Amsterdam. “Het aantal inzendingen was met 13.000 overweldigend te noemen en veel meer dan we haddenverwacht.” Foto’s waarvan de kwaliteit niet voldoende was of waarvan de fotograaf onbekend, hebben - net als selfies en familiekiekjes - de eerste selectieronde niet bereikt. Hierna bleven nog steeds circa 5600 foto’s over.“Om de uiteindelijke keuze te maken hebben we 25 van onze Pride ambassadeurs aan het werk gezet en het resultaat is deze bijzondere tentoonstelling door de ogen van het publiek en door de jaren heen. Een ‘trip down memory lane’,” aldus Lucien Spee, directeur Pride Amsterdam. De tentoonstelling wordt op 21 juli geopend door loco-burgemeester Marjolein Moorman.

Vakjury velt oordeel

Met de tentoonstelling Celebrating Diversity zijn 50 foto’s zichtbaar en daaruit zal Cornald Maas met zijn jury de drie beste inzendingen kiezen. “Dit jaar zijn we in gedachten bij de botenparade en daarbij helpen de beelden in het Vondelpark. Wat een energie, diversiteit en strijd is zichtbaar,” vertelt Cornald Maas. In plaats van boten worden dit jaar de ingezonden foto’s gejureerd. “Uiteraard heb ik de jury afgestemd op deze taak en ben daarom vereerd dat Erwin Olaf, Simone Weimans, Michiel van Erp, Marvel Harris en Splinter Chabot helpen deze lastige keuze te maken.” De jury zal op zondag 8 augustus de winnaars bekend maken.

Bekijk hier hoe de selectie voor de tentoonstelling verliep: https://youtu.be/VndYaOpI1UE

Pride Walk

Met het wegvallen van alle andere publieke Pride-onderdelen die in de openbare ruimte plaats zouden vinden, is het doorgaan van de Pride Walk op 7 augustus nog belangrijker geworden. Iedereen wordt dan ook opgeroepen om mee te lopen vanaf de RAI en ieders stem te laten horen. “We zijn het zat, de uitsluiting en geweld tegen ons. In ons Europa is er geen ruimte voor ‘LGBT-free zones’ en anti LGBT-wetgeving. Maar ook in Nederland valt er vaak nog een wereld te winnen op het gebied van gelijke rechten en behandeling en het optreden tegen mensen die dit tegenwerken en discrimineren. Dat gevoel van onrecht zit diep en dat moeten we laten zien. Hier kan het in vrijheid, voor anderen is dit nog toekomstmuziek,” vertelt Spee.

Kijk op www.pride.amsterdam voor de laatste informatie over het evenement en de activiteiten.

PrideAmsterdam

Tags: Pride Amsterdam

Comments powered by CComment

SJ Xmas