Dertig jaar geleden verdween homoseksualiteit van de lijst van 'geestesziekten’

0

Be first to thanks! .

De regenboogvlag tijdens de Belgian Pride-parade.
 
Dit weekend is het exact 30 jaar geleden dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit schrapte van de lijst van geestesziekten. Op 17 mei 1990 nam de WHO deze beslissing. Die dag werd dan ook uitgeroepen tot de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT). Om dat te vieren, worden dit weekend overal ter wereld acties georganiseerd om aandacht te vragen voor de rechten en het welzijn van holebi’s, transgenders en intersekse personen.

Tot 1990 stond de ‘afwijkende’ seksuele voorkeur op de lijst van de WHO tussen geestesziekten als schizofrenie, dementie en depressie. Eerder werd in 1973 de ‘diagnose’ al van de lijst met psychiatrische stoornissen geschrapt. Daarvoor werd homoseksualiteit vaak als abnormaal of als religieuze zonde gezien, waardoor het in de meeste landen verboden werd.

Regenboogvlag

Door het schrappen van homoseksualiteit op de lijst van geestesziekten, werd 17 mei een symbolische dag van solidariteit voor de holebiwereld. Om die te vieren, stampen tal van verenigingen dit weekend initiatieven uit de grond. Al zal dat dit jaar wel iets creatiever en digitaler moeten gebeuren door de coronacrisis. Zo riep de organisator van het Belgian Pride Festival op om die boodschap van solidariteit te delen op zo veel mogelijk sociale media en zo online de “regenboogvlag te dragen”. Die vlag is het symbool van alle holebi’s, transgenders en intersekse personen. De jaarlijkse parade voor holebi’s die Belgian Pride organiseert, die normaal in mei door de Brusselse straten trekt, zal dit jaar niet kunnen doorgaan. Dat werd vrijdag bekendgemaakt. Heel wat steden en gemeenten overal ter wereld hangen rond deze periode trouwens de regenboogvlaggen buiten, als teken van respect en verdraagzaamheid.

De regenboogvlag aan het Gentse stadhuis. 

In 2019 namen in Vlaanderen volgens Jennifer Tuttle, coördinator van de Vlaamse IDAHOT-campagne, al vrijwel alle gemeenten deel aan de IDAHOT-actie. “Maar in 2020 hebben we een belangrijke mijlpaal bereikt. Voor het eerst hebben alle gemeenten in Vlaanderen zich geëngageerd om zondag de regenboogvlag uit te hangen.” 

Impact corona

De editie van dit jaar is bovendien extra uitzonderlijk omwille van de coronacrisis, die ook op de holebi- en transgendergemeenschap volgens Tuttle een duidelijke invloed heeft. Zo zag Lumi, de vroegere Holebifoon, het aantal oproepen over gender en seksuele voorkeur met zowat vijftig procent stijgen. Bovendien kan de lockdown iemand uit de gemeenschap nog meer bewust maken van het vaak niet zo vanzelfsprekende ‘gewone’ leven, klinkt het.

“Holebi’s en transgenders blijken de lockdown vaak net als heel veilig te ervaren”, zegt Manon Van Engelen, medewerker van Regenbooghuis Limburg. “Nu ze niet naar hun werk gaan en minder buiten komen, hebben ze geen last van pesterijen en moeten ze geen afwijzende blikken trotseren. Daaruit spreekt een pijnlijke waarheid: zelfs in normale omstandigheden krijgen ze nog steeds regelmatig te maken met tegenkanting en onbegrip.” 

Regenboogindex

Uit de zogenaamde Europese ‘Regenboogindex’ van 2019, die weergeeft hoeveel respect de Europese landen hebben voor holebi’s, transgenders en intersekse personen, blijkt dat België het op één na meest respectvolle land is. Op de eerste plaats staat Malta. Armenië, Turkije en Azerbeidzjan sluiten de lijst achteraan af. 

topics

 

Comments powered by CComment

Articles - FJ Related Plus