Unicum in Rusland: transgender op cover van modeblad

0

Be first to thanks! .

 

De LHBTI-gemeenschap staat in Rusland al jaren onder druk. Nu is er voor hen een klein steuntje in de rug: voor het eerst staat er namelijk een transgender op de voorpagina van een Russisch magazine.

Natalya Maximova, model en influencer, is geboren in Kazachstan en woont onder andere in de Russische hoofdstad Moskou. Afgelopen december kwam ze op haar Instagrampagina uit de kast als transgender. Maximova is dus als jongen geboren.



Transgenders hebben het niet makkelijk in Rusland. Ze worden bestempeld als 'verstandelijk gehandicapt'. Daarnaast geldt er sinds 2013 een wet tegen 'homopropaganda', waarmee er een verbod is op het promoten van homoseksuele relaties.

Toch op de cover

Ondanks de moeilijke omstandigheden voor transgenders, besloot het Britse modetijdschrift Tatler het model voor de Russische editie te interviewen én de Kazachse op de cover te plaatsen. Het blad wil met de cover "iedereen die het nodig heeft, hoop geven". Dat schrijft The Moscow Times.



Maximova zelf was eigenlijk nooit van plan om uit de kast te komen, tot ze getuige was van discriminatie tegen een transgender in België. "Toen begreep ik dat ik het recht niet heb om mijn mond hierover te houden".

De cover is voor Maximova erg speciaal. "Ik wil de cover opdragen aan iedereen die vecht, iedereen die een ander lief heeft en iedereen die een keuze heeft gemaakt of gaat maken".

Hormoontherapie

Ondanks dat transgenders in Rusland worden gezien als verstandelijk beperkt, is het niet onmogelijk om een hormoontherapie te krijgen om van geslacht te veranderen.


Ook in Amsterdam werd er in 2013 geprotesteerd tegen de Russische wet tegen homopropaganda. © ANP.

Pas wanneer een psychiater vaststelt dat er sprake is van transseksualiteit, kan iemand beginnen aan een hormoontherapie. Het plan is echter om dit jaar de regels aan te passen. Transseksualiteit wordt dan niet meer gezien als een verstandelijke beperking, maar als 'niet overeenkomstig met mannen en vrouwen.' Discriminatie op de werkvloer

Dat transgenders niet meer als verstandelijk beperkt worden beschouwd is een teken aan de wand dat het iets beter gaat met de acceptatie van transgenders in Rusland. Vorig jaar nog besliste een Russische rechter dat een transvrouw opnieuw moest worden aangenomen en gecompenseerd voor verlies in inkomsten nadat ze ontslag had genomen vanwege discriminatie.

Daarbij toonde een onfhankelijk onderzoek vorig jaar aan dat de steun voor de LHBTI-gemeenschap in Rusland in 14 jaar tijd niet zo hoog is geweest. Toch neemt het geweld tegen homo's en transgenders volgens een ander onderzoek wel toe. Maximova hoopt met het interview in Tatler deze slachtoffers een steuntje in de rug te kunnen bieden. I

Comments powered by CComment

Articles - FJ Related Plus