Homofobie in het voetbal

2

0 user and 2 guests have thanked.

homofobieVoetbal
  Recent erkende de KNVB dat er nog steeds clubs zijn die spelers afraden uit de kast te komen. En supporters noemen de tegenstander nog steeds ‘homo’s’. Samen met Minister van Engelshoven zet De Balie het debat op scherp. Hoe kunnen we een vuist maken tegen homofobie in het voetbal?

We spreken niet alleen de mensen die al jaren strijden tegen homofobie, maar juist ook de mensen die we er nog niet eerder over gehoord hebben. Kunnen we een eerlijk gesprek voeren over een taboe in de voetbalwereld? Zonder elkaar de maat te nemen, maar met als uitgangspunt een sport te creëren waar iedereen zich veilig voelt? En als homofobie in de voetbalwereld al zo’n probleem is, wat zegt dat over andere groepen binnen de LGBTIQ+-beweging?

Onder leiding van Barbara Barend gaan we het hebben over de rol van de media, kijken hoe de situatie in het voetbal zich verhoudt tot andere sporten en zoeken ambassadeurs die zich uit willen spreken.

Dit programma is gratis toegankelijk voor leden van We Are Public.

Sprekers:

Bondsvoorzitter van de KNVB Michael van Praag, die onlangs in de Gaykrant zich uitsprak over homofobie en het taboe in de voetbalwereld: “Betaald voetbalclubs raden spelers af om uit de kast te komen.”

Hedwiges Maduro spreekt zich uit voor een sport waar iedereen zich veilig voelt. Hij verbaast zich erover hoe moeilijk het is om homofobie bespreekbaar te maken in het voetbal en ziet als jeugdtrainer nu ook hoe opvoeding een belangrijke rol speelt. Als voormalig international van Oranje, voetballer voor o.a. Ajax en Valencia kende Maduro een enorm succesvolle voetbalcarrière.

Maron Pots is oprichter van de Roze Règâhs, een ADO fanclub voor de homoseksuelen- en transgendersupporters. De Roze Règâhs is de eerste Nederlandse voetbalfanclub met LHBT-achtergrond.

Frank Huiskamp is sportverslaggever voor NRC Handelsblad. Huiskamp is zelf homoseksueel en neemt ons mee in de blik naar buiten: wat ziet hij met betrekking tot homo-acceptatie in andere sporten? Welke rol speelt de media in verschillende sporten?

Bowi Jong, die eind vorig jaar een brief schreef naar de KNVB over homofobe spreekkoren in het stadion en het initiatief nam voor de hashtag #SorryJohan, neemt een video-boodschap voor ons op net als Oranje-international Merel van Dongen

Houd de site in de gaten voor de definitieve line-up!

Wanneer: 30 september in De Balie, Amsterdam
aanvang 20.00 uur.
Tags: Homofobie, Mannenvoetbal

Comments powered by CComment