Recensie: Wanda Sykes-Not Normal


 In de Verenigde Staten is juni traditioneel Pride-month en dat is ook te merken op Netflix. De streamingdienst pakt in aanloop naar en tijdens de feestelijke maand dan ook uit met heel wat nieuwe LGBT-getinte series en shows. Eén van die nieuwkomers deze maand is de nieuwe zaalshow van de lesbische comédienne en de BFF van Ellen DeGeneres, Wanda Sykes.

Sykes is buiten actrice, scriptschrijfster, lgbt-activiste en stemactrice vooral bekend voor haar comedy-shows waarin ze haar ongezouten maatschappij kritiek geeft. Ze is getrouwd met een franse vrouw en heeft daarmee een multi-raciaal gezin en absoluut geen fan van de huidige Amerikaanse president. In januari was Sykes nog te gast in Antwerpen voor wat een try-out bleek te zijn van de Netflix-special ‘Not Normal’. Veel fans die daar aanwezig waren zullen daarom een licht déjà-vu gevoel hebben als ze deze registratie zien maar toch zitten er enkele update’s in, meer bepaald de bits over het recente gedrag van Trump en zijn reacties op het befaamde Mueller rapport en de recente verkiezingen voor de Amerikaanse Kamer en Senaat kregen een make-over.

Dat zijn ook meteen de drie onderwerpen die het eerst aan bod komen in ‘Not Normal’. De grappen en observaties van Sykes zijn, zoals we gewoon zijn van haar, zeer scherp. Ze laat ook tijdens de show ook meermaals blijken dat de Amerikaanse president volgens haar ‘the worst we ever had’ is. Ze is zich ervan bewust dat ze uit Republikeinse hoek daarvoor kritiek krijgt. Maar die kritiek laat haar koud. “Als je hier bent als je voor Trump hebt gestemd dan heb je opnieuw een blunder gemaakt”, is meteen de veelzeggende zin waarmee ze haar zaalshow opent.

Naast de politieke thema’s grapt Sykes ook over onderwerpen die haar nauw aan het hart liggen zoals het gebrek aan vrouwenrechten (#Metoo en de onrealistische reality-series zoals de Bachelor), racisme, de nadelen van het ouder worden en haar gezin.

Net zoals haar doortocht in Antwerpen is deze Netflix-special een aanrader als je van stevige maatschappijkritiek houdt zoals wij die gewend zijn van een Michael Van Peel. Voor de fans die in Antwerpen aanwezig waren tijdens haar optreden in het Zuiderpershuis roept de show een ‘ik heb dat al eens gehoord’-gevoel op. Toch raad ik dan aan om zeker de eerste helft te bekijken want dat zit vol met opgepoetst en nieuw materiaal.

Wanda Sykes - Not Normal (Netflix, 66 mins)Gaylive

Tags: Wanda Sykes

Comments powered by CComment

Mastodon