De vrouwentak van Heerenveen stopt: voetbalvrouwen spelen voor een fooi

0

Be first to thanks! .


 

Zal er opwinding zijn, vanwege de laatste competitiewedstrijd? Of zal er droefenis heersen, omdat dit niet alleen de laatste wedstrijd van dit seizoen is, maar waarschijnlijk ook de allerlaatste wedstrijd ooit?

De stekker gaat eruit. De vrouwentak van Heerenveen houdt ermee op. Noodgedwongen. Geldgebrek. Het zijn van die berichtjes waarover je je schouders op kunt halen. Veel wordt er tenslotte ook niet over geschreven. Ach. Jammer. Komt vast wel weer iets nieuws.

Ze stonden mede aan de basis van de eredivisie voor vrouwen, de Friezinnen. Twaalf seizoenen speelden ze op het hoogste niveau, als enige club in Noord-Nederland. Dé club om tegenop te kijken voor de 30.000 (!) voetballende meisjes in de noordelijke provincies. Niet de minste namen maakten er hun debuut: Sherida Spitse, Vivianne Miedema, Lieke Martens.

Amateurs

Voetbalvrouwen in de eredivisie vallen onder de afdeling amateurs bij de KNVB. Dat, zo zwart op wit nog duidelijker, is natuurlijk al een gotspe. Alle speelsters voetballen zo goed als fulltime, trainen minimaal vijf keer per week, overdag. Jongleren werk of studie eromheen, stellen hun leven in het teken van hun sport en krijgen dan niet eens de erkenning van professioneel voetballer - betaling laat ik voor het gemak even buiten beschouwing.

En precies hier ligt het probleem. Terwijl de Oranje Leeuwinnen het geweldig doen, de beste speelster van de wereld een Nederlandse is en 'onze meiden' bij topclubs in het buitenland spelen, is er geen professionele structuur voor de vrouwen in eigen land. Niet bij Heerenveen, nergens niet. Terwijl de KNVB steeds meer eisen stelt. Een fulltime trainer en een assistent, een keeperstrainer en een fysio, die moeten er allemaal zijn. Betaald. Een eerste selectie hebben is natuurlijk nodig, maar er moet ook een beloftenteam zijn.

Maar hoe dan? Nou, zelf regelen. De ene vrouwenclub wordt volledig gesteund door de betaaldvoetbalorganisatie of valt er zelf onder, de ander mag bij de gratie gods een beetje gebruik maken van de faciliteiten, een derde moet het zelf rondbreien. Achilles '29 redde dat niet meer en valt nu ook om. Heerenveen valt niet onder de mannentak, maar is een stichting die wat faciliteiten mag gebruiken en 50.000 euro van de mannenorganisatie kreeg, plus een zelfde bedrag van de KNVB. De rest schraapten ze zelf bij elkaar.

Fooi

Dat werd dan een budget van 300.000 euro. Ja, u leest het goed: 300.000 euro om alles overeind te houden, inclusief betaalde krachten. Niet eens een fooi vergeleken met de budgetten van het mannenvoetbal. Het was al scharrelen, de afgelopen seizoenen. Maar met de oplopende eisen, en dus de kosten, van de KNVB gaat het niet meer. En niemand is tot nog toe bereid een poot uit te steken. Mannenvoetbal wordt met tientallen miljoenen tegelijk door overheden 'gered' omdat het maatschappelijk belang zo groot zou zijn, en de 30.000 voetballende meisjes in het noorden mogen stikken om een bedrag waar Ronaldo één keer voor niest en dan heeft hij het al verdiend.

Als ik bestuurder was bij de KNVB, de gemeente, de provincie of het betaald voetbal in Heerenveen, dan zou ik de ogen uit mijn kop schamen. Sc Heerenveen onderzoekt inmiddels of de vrouwentak toch een doorstart kan maken, zeggen de laatste nieuwsberichten. Sorry hoor, dat is geen kwestie van kunnen. Dat is een kwestie van willen.

Trouw

Tags: vrouwen voetbal

Comments powered by CComment