Voor het eerst een vrouw in opleiding tot marinier

0

Be first to thanks! .


 Het Korps Mariniers op de van Ghentkazerne in Rotterdam

Dertig sit-ups en dertig push-ups in vier minuten, zwemmen met spullen boven je hoofd en een zware cross country obstacle run. Het is slechts een tipje van de sluier van de zware toelatingsprocedure van het Korps Mariniers. Voor de eerste keer is het een vrouw gelukt om bij de opleiding binnen te komen.

De toelating tot het Korps Mariniers was lange tijd enkel opengesteld voor mannen. Pas sinds 1 januari 2017 mogen ook vrouwen deelnemen aan de toelatingsprocedure. Ze moeten dan wel aan dezelfde eisen voldoen als de mannen. Dat betekent dat ze een fitheidstest moeten halen waarbij ze eerst 2700 meter hardlopen in 12 minuten. Daarna volgen vier pull-ups, dertig sit-ups en dertig push-ups, waarvoor de deelnemer steeds twee minuten de tijd krijgt.

Wie de fitheidstest doorstaat, wordt uitgenodigd voor selectietest die tweeënhalve dag duurt. Daarbij wordt naast je fysieke gesteldheid ook je doorzettingsvermogen en groepsgevoel getest tijdens onder andere een obstable run en een zware zwemproef. Vandaag liet minister Ank Bijleveld van Defensie de Tweede Kamer weten dat er voor de eerste keer in de geschiedenis van het Korps Mariniers een vrouw is gestart aan de opleiding.

Wie de gedreven dame is die de eerste vrouwelijke marinier hoopt te worden, blijft helaas een mysterie. ,,Om haar in alle rust haar opleiding te laten afmaken, wordt er verder niets over haar bekend gemaakt", aldus minister Bijleveld.

Dienstplicht


De Tweede Kamer discussieerde vandaag ook over de invoering van de dienstplicht voor vrouwen. PvdA en D66 hadden een paar jaar terug gevraagd om aanpassing van de wet. Het gaat beide partijen om de gelijke behandeling van man en vrouw. Met dienstplicht voor vrouwen wordt een ,,heel belangrijk principieel punt" geregeld, aldus Salima Belhaj van D66.


Die invoering zou in de praktijk niets veranderen, aangezien de opkomstplicht al sinds 1997 is opgeschort. Het betekent wel dat vrouwen die zeventien jaar worden net als mannen een brief over de dienstplicht zullen ontvangen. Op de SGP na steunt de Tweede Kamer het voorstel. 


,,Welk probleem lossen we hier eigenlijk mee op?", vroeg Roelof Bisschop van de SGP zich af. Het wetsvoorstel roept ,,te veel fundamentele vragen" op en daarom stemt orthodox christelijke partij tegen. De SP weet nog niet hoe ze gaat stemmen. Volgens Jasper van Dijk (SP) zijn er urgentere zaken op gebied van gelijkheid tussen man en vrouw te regelen zoals de aanpak van de ongelijke beloning. Volgende week wordt over het voorstel gestemd.

AD

Tags: stoere vrouwen met ballen

logofmoud feromoon.info since 2005 and fero.tips are the same. CONTACT
Alle bronnen van deze site worden verzameld via internet, geen video-opslag, geen opname, uploaden.