Verbijstering in Duitsland na plotse afscheiding AfD-voorzitter Petry

10

0 user and 10 guests have thanked.

 

Een daverende verrassing, daags na de Duitse verkiezingen: partijvoorzitter Frauke Petry keert de AfD de rug toe. Ze wil niet met de rechts-populistische partij plaatsnemen in de Bondsdag, het Duitse parlement, en gaat zelfstandig verder.

De AfD kreeg gisteren 13 procent van de stemmen en neemt voor het eerst plaats in de Bondsdag. Petry heeft genoeg stemmen verzameld om zelfstandig in het parlement te worden gekozen.

Rechtse koers
Ze ligt al lang overhoop met andere kopstukken van de partij, onder wie Alexander Gauland en Alice Weidel. Ze gaf eerder aan niet tevreden te zijn over de rechtse koers die de AfD vaart.

Correspondent Jeroen Akkermans zegt dat verbijsterd werd gereageerd tijdens de persconferentie die de AfD vanochtend gaf. Petry's aankondiging kwam daar volkomen uit de lucht vallen. "Stel je voor, je zit daar nog geen vijf minuten te praten, of de eerste scheuring dient zich aan."

'Ontzettend pijnlijk' Het partijbestuur gaf aan niet van tevoren op de hoogte te zijn gesteld van Petry's besluit. "Ontzettend pijnlijk", zegt Akkermans. "Deze stap werd niet verwacht. Niet zo snel en niet zo rigoureus."

Petry vertegenwoordigde de gematigde vleugel binnen de AfD. "Ze had de partij als het ware groot gemaakt", zegt Akkermans, "maar de laatste tijd begon zich steeds meer een kloof af te tekenen tussen haar wat behoudende geluid en de rechtervleugel van de partij. Ze kon maar weinig tegenover die rechtse koers zetten."

Doekje voor het bloeden
Na het grote succes van de AfD bij de verkiezingen van gisteren is de plotselinge verdeeldheid in de partij een 'klein doekje voor het bloeden' voor de overige partijen, denkt Akkermans. Grote vraag is nu of zich nog meer kersverse parlementsleden zullen afscheiden. "Dat zal door de AfD-aanhang allicht als verraad worden opgevat", zegt Akkermans.

 
blank
logofmoud feromoon.info and fero.tips are the same. CONTACT
personal trainers Noémia Grot & Ginger Guttmann founders & owners of PT020
Personal trainers Noémia Grot & Ginger Guttmann founders & owners of PT020 . 

WOMEN'S EURO 2017