Sylvana

1

0 user and 1 guest has thanked.

 

Weinig mensen in Nederland lagen het afgelopen jaar zo onder vuur als SYLVANA SIMONS. Het is nog wat prematuur om te zeggen dat ze als een feniks uit haar as is herrezen, maar opgeven? Dat komt in Simons’ woordenboek niet voor.

sylvana, Top, Rejina Pyo Vandaag voelt als het dichtslaan van een hoofdstuk uit een psychologische thriller. Zojuist heb ik de rechter uitspraak horen doen tegen 22 verdachten die door het OM zijn vervolgd omdat ze zich schuldig hebben gemaakt aan opruiing, aanzetten tot haat, belediging en bedreiging jegens mij. Allen hebben zij zich daarbij bediend van racistische en seksistische uitlatingen. Ik ben niet bang. Zelfs niet verbaasd. Wat ik wel voel kan ik niet omschrijven.

De rechter veroordeelde 21 van hen, waaronder ook de enige minderjarige verdachte. Hij is ook de enige van de 22 die mij zonder aansturing van de rechter oprechte excuses heeft gemaakt voor de tekst die hij op mijn Instagram-account achterliet. De moordlustige fantasie waarin hij uitvoerig omschreef hoe hij mijn ledematen uit elkaar zou trekken, mij met benzine zou overgooien en rustig zou toekijken hoe ik kermend van de pijn dood zou branden naast een brandend kruis in mijn eigen achtertuin, was één van de meest ingrijpende bedreigingen die ik ontving. Virtuele aanranding, zo voelde het. Nu de schrijver ervan een timide puber met een fascinatie voor Eminem blijkt te zijn, speelt mijn moederhart op en zou ik hem het liefste een knuffel willen geven.

De meeste daders krijgen een taakstraf. Sommigen hebben daar expliciet om verzocht; ze zitten in de schuldsanering. Eentje maakt zich zorgen om zijn baan. Met een strafblad komt die op de tocht te staan. Het is een zorg die ik niet heb. Ik heb al twee jaar geen behoorlijk inkomen meer. Inderdaad: sinds de dag dat ik voor mezelf besloot op te komen.

Enkele jaren geleden begon ik met het coachen van voornamelijk vrouwen. Met behulp van een spiegel help ik ze hun natuurlijke bron van kracht te herontdekken. Ik zet ze neer en laat ze net zo lang kijken tot kijken zien wordt. Tot ontkenning leidt tot acceptatie. Tot kwetsbaarheid zich openbaart als kracht.Het is vaak een emotioneel proces. Geconfronteerd worden met onszelf doet soms pijn. Het proces van kijken naar zien vraagt een bereidheid om voorbij het zorgvuldig gecreëerde imago te kijken. We zien het liefst eerst dat wat we willen projecteren. Dat ons haar goed zit. Dat de wallen zorgvuldig zijn weggepoetst en dat de kleurspoeling inderdaad het grijs bedekt. Maar wie gedwongen wordt langer te kijken gaat meer zien. Vermoeidheid. Rimpels. Onzekerheid. Flaws, zou Beyoncé zeggen. De reacties lijken in eerste instantie irrationeel. Sommige vrouwen kijken weg, andere beginnen te ratelen. Allemaal moeten ze na verloop van tijd huilen.

Huilen bij de gedachte dat de oppervlakkige sluier van perfectie slechts een dun laagje stof is waar de meesten gewoon doorheen kijken. En omdat we nooit geleerd hebben ook van onze onvolkomenheden te houden, is dat de eerste hap uit de zure appel. De realisatie dat we niet perfect zijn is iets waarvan we nooit hebben geleerd het te omarmen. Ervan te houden. En onszelf te vergeven. Ik raad het al mijn klanten aan: vergeef jezelf. Elke dag. Voor iets wat je vandaag, gisteren of twintig jaar geleden gedaan hebt. Whatever. Vergeef jezelf.

Leren jas HUGO, oorbellen CartierMaar goed. Om dat te kunnen doen zul je dus eerst door die zure appel heen moeten bijten. Of, zoals schrijver en filosoof James Baldwin in de documentaire I am not your negro zegt: ‘Not everything that is faced can be changed, but everything that must be changed needs to be faced.’

KLAAR ERMEE
Nederland bleek nog niet klaar voor de blik in de spiegel. Van de ene op de andere dag was ik niet langer ‘de goedlachse exotische presentatrice’ maar een ‘Nederland-hater’ die ‘achter elke boom racisme zoekt’. Ik moest ‘terug naar Taka-tikiland’ en wel ‘met de bananenboot’. Ik ontving dreigbrieven, vrolijke knutselwerkjes met porno en KKK-referenties. Maar er was ook veel ‘goedbedoeld’ advies. Zo opperde een hulpsinterklaas uit Ommen dat ik zelf eens voor zwarte piet moest gaan spelen als ik zoveel moeite met blackface heb. Ene Patrick liet me per Facebook-inbox weten dat hij kon zien dat ik gewoon eens goed geneukt moest worden. Hij offerde zich graag op, mits ik een krullenkapsel en bril voor hem opzette.

Allemaal leken ze te denken dat ze met hun opmerkingen, bedreigingen en smerigheid uniek waren. In werkelijkheid stond de teller op 40.000 berichten toen ik me op het politiebureau meldde om aangifte te doen. Na 45 jaar zwart en vrouw te zijn was ik er klaar mee. Klaar met het ongemak van de ander belangrijker moeten maken dan mijn eigen ongemak.Ik ben klaar met mijn plaats kennen en dankbaar zijn voor waar ik simpelweg recht op heb. Ik ben klaar met het eenzijdige beeld dat over mij en mensen die op mij lijken wordt geschetst, ook al dragen wij bij aan de Nederlandse cultuur, economie en identiteit. Ik ben er klaar mee alles te weten over slechts één kant van het verhaal, maar op weerstand te stuiten als ik ook de andere kant wil belichten. Ik ben klaar met de structurele ongelijkheid die we al zo lang accepteren

Sylvana SimonsTijd voor mijn eigen spiegelsessie.
Ik zie veel waarvoor ik mezelf mag vergeven. Ik heb mijn nachtrust weggegeven aan de bedreigers. Verkeerde mensen vertrouwd. En ik heb mijn naasten verwaarloosd. Net als mijn cliënten mag ik mezelf daarna complimenteren. Ik geef mezelf een schouderklopje voor mijn geduld en doorzettingsvermogen en omdat ik elke dag nog ergens om kan lachen. Ik prijs mezelf voor de niet aflatende moed die ik heb getoond door niet alleen voor mezelf, maar ook voor anderen op te komen.

sylvanaEn ik ben extra dankbaar voor de support van mijn dierbaren. Na minuten voor de spiegel vloeien ook bij mij de tranen. Dat lucht op. Ik ga moedig voorwaarts. ●

 
blank
logofmoud feromoon.info and fero.tips are the same. CONTACT
personal trainers Noémia Grot & Ginger Guttmann founders & owners of PT020
Personal trainers Noémia Grot & Ginger Guttmann founders & owners of PT020 .