Nieuws

De fenomenale figuratieve naakten van Aleah ChapinNog maar net dertig, bestudeerde ze de afgelopen jaren rimpels, vlekken, littekens, en schaamhaar. De Amerikaanse Aleah Chapin is beroemd om haar realistische schilderijen van naakte oudere vrouwen. Daarmee dwingt Aleah Chapin de toeschouwer naar lichamen te kijken die normaal juist geweerd worden uit onze maatschappij, waar jeugd het hoogste goed is en oude vrouwen in de media onzichtbaar zijn.

De meeste vrouwen hebben problemen met hun uiterlijk, en ik ben er zelf ook niet immuun voor, zegt Aleah. Ons wordt verteld dat een bepaalde maat en gewicht moeten hebben. Maar de plaatjes die we zien zijn totaal onrealistisch. Dat weten we als ernaar kijken en toch vergelijken we ons ermee. Maar, vindt Aleah, we moeten alle soorten en maten accepteren.

Ze begon ooit met een serie levensgrote naakten van haar moeders vriendinnen, die alom erkenning vond, maar ook kritiek kreeg. Toen ze in 2012 een belangrijke kunstprijs kreeg, noemde een criticus haar werk grotesk en afstotelijk.

De kunstenares heeft het zich niet aangetrokken. In haar werk – dat in de grote musea van de VS, Duitsland en Nederland te zien was- portretteert ze nog steeds oudere vrouwen die spelen, elkaar aanraken, knuffelen en zich op een vrije manier gedragen die op hun leeftijd niet wordt verwacht. Aleah heeft er inmiddels honderden gezien en concludeert, als vele kunstenaars voor haar: The female body is an amazing thing to paint. Maar oude mannen zitten tegenwoordig ook in haar repertoire.


Met vriendelijk dank aan @PeggyvdP voor de twattip :-)

Overgangstergirls

Tags: Beautiful Women

Comments powered by CComment

Articles - FJ Related Plus

Mastodon