Nieuws

President Oeganda stemt in met extreme anti-homowet

 De Oegandese president Yoweri Museveni heeft een gewijzigde versie van de omstreden antihomowetgeving goedgekeurd, meldt de voorzitter van het parlement.

De wet is wereldwijd een van de strengste tegen de lhbti’ers en is bekritiseerd door onder meer westerse regeringen, internationale bedrijven en mensenrechtenorganisaties.

Onder meer hiv-patiënten kunnen de doodstraf krijgen als ze seks hebben met iemand van gelijk geslacht. Dit wordt aangemerkt als “gekwalificeerde homoseksualiteit”, dus homoseksualiteit met verzwarende omstandigheden. Op het “promoten” van homoseksualiteit staat een maximumstraf van twintig jaar. Relaties tussen personen van hetzelfde geslacht waren al illegaal in Oeganda.

Activisten die zich in het Afrikaanse land inzetten voor lhbti-rechten vrezen dat ze hun werkzaamheden moeten staken. De lhbti-gemeenschap in Oeganda heeft te maken met arrestaties en intimidatie door wetshandhavers en de situatie zou erger zijn geworden door de wet, die op verzoek van de president iets is afgezwakt.

Museveni had een eerdere versie van de wet met verbeterpunten naar het parlement teruggestuurd. De nieuwe versie werd begin mei goedgekeurd. De zwaarste maatregelen zijn blijven staan. In de gewijzigde versie van de wet staat niet meer dat het strafbaar is om lhbti’er te zijn. Ook het aangeven van homoseksuele contacten is niet meer verplicht, tenzij een kind betrokken is.

Reacties

Onder meer de Verenigde Staten en internationale organisaties reageren met afschuw op de nieuwe antihomowet in Oeganda, die door president Yoweri Museveni is goedgekeurd. De Amerikaanse president Joe Biden overweegt sancties zoals visabeperkingen voor Oegandezen en minder hulp. Hij spreekt over een tragische schending van mensenrechten.

Nederland gaat minder samenwerken met Oeganda. Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) meldt dat het kabinet in elk geval stopt met de programma’s voor rechtshandhaving.

“Vreselijk dat Oeganda definitief kiest voor extreme anti-lhbtiq+ wetgeving”, zegt Schreinemacher over de reden van haar besluit. Aan de stopgezette samenwerking zou de komende jaren ruim 25 miljoen euro worden uitgegeven. De bescherming van de lhbti-gemeenschap in het land blijft het kabinet wel “actief steunen”.

De antihomowetgeving heeft mogelijk ook gevolgen voor andere samenwerkingsprogramma’s met Oeganda. Daar neemt de minister later een besluit over.

trouw

Tags: anti homo

Comments powered by CComment

Mastodon