PSG maakt Jackie Groenen de duurste Nederlandse voetbalster, en dat is geen toeval

jackieGroenen

  Door haar transfer naar Paris Saint-Germain is Jackie Groenen de duurste Nederlandse voetbalster. De Parijse club heeft geld genoeg om spelers te halen én te behouden.

Vrouwenvoetbal en mannenvoetbal moet je niet te veel vergelijken, maar juist als de verschillen groot zijn is het te verleidelijk om dat niet te doen. Bijvoorbeeld als voor Jackie Groenen 150 duizend euro wordt betaald en ze daarmee de duurste Nederlandse voetbalsters ooit is geworden. Een enorm bedrag in het vrouwenvoetbal en ook ruim 573 keer zo weinig als de 86 miljoen (inclusief bonussen) die werd neergeteld voor Frenkie de Jong, de duurste Nederlandse voetballer.

De commerciële waarde van voetbalsters valt volledig in het niet bij die van voetballers en dat zal, in ieder geval voorlopig, zo blijven. Tegelijkertijd is het net zo waar dat de transfersommen in het vrouwenvoetbal stijgen, en best snel ook. Paris Saint-Germain betaalt nu maximaal anderhalve ton (inclusief bonussen) aan Manchester United voor de Nederlandse international, maar dat is zeker niet de hoogste transfersom deze zomer.

Vorige week betaalde Barcelona nog 400 duizend euro voor Keira Walsh, de Engelse international van Manchester City. Dat is een nieuw record, ruim 100 duizend euro meer dan Chelsea in 2020 betaalde voor de Deense Pernille Harder. Vorig jaar werd er in de hele wereld in het vrouwenvoetbal 2,1 miljoen euro uitgegeven aan transfersommen, dit jaar zal dat ongetwijfeld weer meer zijn. Tot Groenen was Sherida Spitse de duurste Nederlandse: in 2013 betaalde het Noorse SK Lillestrøm 25 duizend euro voor haar aan FC Twente.

Groenen verlaat nu de Engelse Women’s Super League, de meest ontwikkelde competitie in Europa. De publieke belangstelling en de onderlinge weerstand tussen clubs is er het grootst. De Franse competitie is al jaren een tweestrijd tussen PSG en Lyon, van de andere teams hebben zij meestal weinig te duchten.

Juist daardoor heeft spelen in Parijs voor de middenvelder toch een groot sportief voordeel. Met haar nieuwe club is ze namelijk vrijwel verzekerd van deelname aan de Women’s Champions League, iets wat haar met Manchester United nog niet lukte. Ze eindigde met haar oude club drie jaar achter elkaar op de vierde plek en viel daarmee net buiten de boot.

PSG was in 2015 en 2017 verliezend finalist, maar won de Champions League nog nooit. Dat de club ambitieus is, bleek al uit het vastleggen van Lieke Martens eerder deze zomer. Na vijf jaar Barcelona kwam zij transfervrij over naar Parijs. Misschien nog wel opvallender is dat de club weigerde de Franse middenvelder Grace Geyoro te laten gaan. Chelsea bood naar verluidt 500 duizend euro, maar de door Qatar gefinancierde club wilde niet meewerken aan een nieuw transferrecord.

Correctie: In een eerdere versie werd Virgil van Dijk (84,4 miljoen euro) de duurste Nederlandse voetballer genoemd, inclusief bonussen komt de transfersom van Frenkie de Jong hoger uit.


VOLKSKRANT
Tags: JackieGroenen

Comments powered by CComment

Articles - FJ Related Plus

Mastodon

SJ Xmas