Duizenden mensen lopen mee in Pride Walk in Amsterdam

 

Duizenden mensen nemen zaterdag deel aan de jaarlijkse Pride Walk in Amsterdam, een demonstratieve optocht voor gelijke rechten voor de hele regenboogcommunity. De route gaat vanuit het Martin Luther Kingpark door de binnenstad en eindigt bij het Centraal Station.

 

Volgens een woordvoerder gaat het om zeker vijfduizend veelal kleurrijk geklede deelnemers. In het park hielden ze zich volgens hem goed aan de 1,5 meter afstand in verband met het coronavirus.

Aan de start ging een programma vooraf met muzikale optredens en sprekers, onder wie Boris Dittrich, oud-Kamerlid voor D66 en ambassadeur van deze Pride Amsterdam.

Op de route tussen de Munt en de Dam, langs het Rokin, staan de vlaggen van alle 71 landen waar homoseksualiteit nog strafbaar is, voorzien van een rouwwimpel en een bordje waarop de bijbehorende straf te zien is. Het gaat om het project Zero Flags. Dat ijvert ervoor om het aantal vlaggen terug te brengen naar nul.

Spreker Maurice van Zero Flags noemde onder meer Marokko, de Dominicaanse Republiek en Tunesië. "Deze landen zijn voor sommigen een vakantiebestemming, maar voor miljoenen mensen hun thuis. Een thuis waar ze zich niet thuis kunnen voelen, niet veilig zijn, niet zichzelf kunnen zijn."

Bij het eindpunt van de Pride Walk bij het Centraal Station zijn geen festiviteiten. De organisatie vraagt de deelnemers na afloop rustig naar huis of de horeca te gaan.

De Pride Walk is een van de weinige grotere evenementen tijdens deze editie van Pride Amsterdam, waarvan het programma dit jaar opnieuw sober is vanwege het coronavirus. Zo zijn er geen plein- en straatfeesten en is er ook geen botenparade, doorgaans het populairste en drukbezochte onderdeel van de grote lhbti-week.

nu

Tags: Amsterdam Gay Pride

Comments powered by CComment

Mastodon

SJ Xmas