De Leeuwinnen verpulveren China en winnen hun laatste groepsduel met 8-2

0

Be first to thanks! .

 

Leeuwinnen treffen wereldkampioen VS na doelpuntenfestijn tegen China

De Leeuwinnen hebben in hun laatste groepswedstrijd opnieuw huisgehouden. Nederland verpulverde China met 8-2 en verzekerde zich daarmee van de groepswinst. Een herhaling van de WK-finale volgt: wereldkampioen Amerika is vrijdag (13.00 uur) de tegenstander in de kwartfinale.

Op voorhand sprak Sarina Wiegman over de mogelijke tegenstander van Oranje in de kwartfinale: de Verenigde Staten. Dat zou de opponent worden als Nederland groepswinnaar zou worden. Maar de bondscoach zei ook dat haar ploeg niet expres zou verliezen van China om op die manier de wereldkampioen te ontlopen.

 
 

Dus gingen de Leeuwinnen zonder de licht geblesseerde Vivianne Miedema (bank) en de op scherp staande Stefanie van der Gragt (tribune) vol voor de winst tegen China. Lineth Beerensteyn mocht in de punt van de aanval starten en ook Merel van Dongen daardoor in de basis. 

Ook met die twee wijzigingen vormde China geen tegenpartij voor Nederland, dat in twee duels al dertien keer scoorde, maar ook al zes tegentreffers om de oren kreeg. Binnen twaalf minuten was het al raak voor de Leeuwinnen; Shanice van de Sande opende de score na uit een counter na een corner voor China. 

De thuisploeg heerste en het was wachten op de 2-0, maar Nederland kreeg een tegentreffer om de oren na zwak verdedigen. Wang Shanshan profiteerde en maakte gelijk: 1-1. De Leeuwinnen bleven doordrukken en Lineth Beerensteyn betaalde het vertrouwen van Wiegman uit in doelpunten. Vlak voor rust zorgde de aanvalster na een fraaie loopactie voor de 2-1 en met een bekeken bal voor de 3-1. 

Lineth Beerensteyn met haar tweede goal van de wedstrijd.
 

Trainingspartij

Na rust ging Oranje vrolijk verder met scoren. Het begon op een veredeld trainingspartijtje te lijken tegen China, dat voor het laatste groepsduel al negen tegentreffers moest incasseren. Lieke Martens kopte meteen na rust de 4-1 achter de Chinese doelvrouw. Ondanks de lichte klachten gunde de bondscoach topscorer Miedema (zes goals) nog een half uur speeltijd. 

De spits liet zich meteen zien en scoorde op aangeven van Martens: 5-1. De doelpunten volgden elkaar in rap tempo op. Yanwen Wang deed nog wat terug voor China, maar uiteindelijk liep Oranje via Martens, invalster Victoria Pelova en nog eens Miedema uit naar 8-2. 

De Leeuwinnen kenden in de groepsfase weinig tegenstand met Zambia en China. Alleen het treffen met Brazilië, dat met 1-0 won van Zambia, bleek een echte wedstrijd (3-3). Soeverein eindigde Nederland als groepswinnaar, met 21 goals voor en 8 tegen, maar het serieuze werk begint nu pas. Wereldkampioen Amerika, tweede in de groep, is de tegenstander in de kwartfinale. Een herhaling van de WK-finale van 2019 volgt vrijdag (13.00 uur), al hoopt Oranje op een andere afloop dan die middag in Frankrijk. 

ad

Tags: Oranje, vrouwen voetbal, Nederlandse Vrouwen Elftal

Comments powered by CComment