Shishani Vranckx: ‘Ik wist: ik ben een muzikant in hart en nieren, dit is wat ik wil’

2

0 user and 2 guests have thanked.

Shishani
  Singer-songwriter Shishani Vranckx is genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst, in de categorie Stimuleringsprijs. ‘Niet alles wat ik doe is gerelateerd aan lhbtq-rechten.’

Zeven kunstenaars en instellingen zijn voor de Amsterdamprijs voor de Kunst genomineerd, de grootste cultuurprijs van de stad. Shishani Vranckx maakt kans in de categorie Stimuleringsprijs.

 

Shishani Vranckx zingt, speelt gitaar en schrijft songs. Ze werd als dochter van een Belgische vader en een Namibische moeder geboren in Namibië en bracht haar jeugd vooral door in Nederland. Ze maakt deel uit van meerdere muziekgroepen. Met Namibian Tales onderzocht Vranckx, die ook antropoloog is, de muzikale tradities van de San in de Kalahariwoestijn. In Shakuar mengt ze Afrikaanse muziek met electronica. En met de geheel vrouwelijke band Miss Catharsis speelt ze rock en soul.

Uit het juryrapport: ‘Zij weet op een vernieuwende en verfrissende manier de muzikale tradities van Namibië te combineren met andere muziekgenres. Als muzikant, maar ook als antropoloog neemt ze deel aan het maatschappelijk debat en schrijft zij over onderwerpen als mensenrechten, corruptie en het milieu. In haar muziek geeft zij gemarginaliseerde groepen een gezicht en deelt zij haar eigen verhaal als zwarte queer vrouw. De jury ziet in Shishani een geëngageerde en krachtige artieste die met haar veelzijdige talenten een bijzondere bijdrage levert aan cultureel Amsterdam.’

Wat kenmerkt uw werk?

“Ik ben maker, wat zich vooral uit in muziek. Ik schrijf muziek en teksten. Kenmerkend voor mijn werk is dat ik verbinding zoek. De culturele verschillen tussen mensen probeer ik te overschrijden in de projecten die ik doe. Ik zoek de samenwerking met muzikanten uit andere genres en landen. Het gaat om het vieren van diversiteit. Ik ben beïnvloed door hiphop en soul, maar ik heb ook een aantal jaar als singer-songwriter opgetreden met alleen een gitaar. Met Namibian Tales maak ik wat mensen meestal wereldmuziek noemen; we mengen traditionele Namibische muziek met hiphop en soul, maar ook met de westerse klassieke muziek waarmee ik ben opgegroeid.”

Wat betekent Amsterdam voor u?

“Amsterdam is echt een broedplaats geweest om me te ontwikkelen als persoon en artiest. Ik woon hier sinds 2009. Ik groeide op in Groningen; Amsterdam lonkte als de stad van vrijheid en blijheid. Het was waar alle grote artiesten optraden, de stad waar het allemaal gebeurde. Ik heb mijn dromen kunnen waarmaken in Amsterdam. Ik heb hier zoveel mensen ontmoet en zoveel vrienden gemaakt, mensen uit de hele wereld, veel medekunstenaars ook uit heel verschillende disciplines. Ze beïnvloeden me en zijn deel van de levensreis die ik maak.”

U identificeert zich als queer. Welke rol speelt dat in uw werk?

“Queer zijn betekent voor mij dat je niet binnen de hokjes van man en vrouw past en niet per se een seksuele identiteit aanneemt. Het laat veel open. Dat speelt een rol in mijn werk, maar niet alles wat ik doe is gerelateerd aan lhbtq-rechten. Het is er onderdeel van, zoals mijn biculturele achtergrond dat ook is.”

 

Bent u bekend in Namibië?

“Mijn carrière is eigenlijk daar echt begonnen. Ik was al een tijdje bezig In Nederland, maar in Namibië was de reactie op mijn werk zo sterk dat ik wist: ik ben een muzikant in hart en nieren, dit is wat ik wil. Met het nummer Minority, waarin ik aandacht vroeg voor equal rights, en een optreden bij de Namibian Music Awards heb ik me er in 2011 op de kaart gezet. Ik heb mijn tijd toen een tijd lang verdeeld tussen Amsterdam en Namibië. De laatste jaren was ik meer gefocust op Nederland.”

Bestaat er in Nederland of Europa een ­Namibische gemeenschap?

“De Namibiërs in Europa wonen heel verspreid. In Nederland, waar toch veel nationaliteiten wonen, ben ik er nooit een tegengekomen. Er is in Nederland ook geen Namibische ambassade, in België wel. Als ik een concert met Namibian Tales doe, komen daar wel mensen op af die bijvoorbeeld op het Nederlandse consulaat in Namibië hebben gewerkt of in Namibië op vakantie zijn geweest of dat gaan doen. Dan is muziek een verbindende factor voor mensen die iets hebben met Namibië.”

Wat doet u over vijf jaar?

“Dan hoop ik mijn eigen muzieklabel te hebben, voor niet alleen mijn eigen producties maar ook werk van anderen.”

 

Het prijzengeld bedraagt 35.000 euro. Wat gaat u daarmee doen als u wint?

“Het is een mooi bedrag om wat ik nu al doe mee uit te bouwen. Het zou bijvoorbeeld goed van pas komen om een mooie muziekvideo mee te bekostigen.”

De zeven genomineerden voor de Amsterdamprijs:

Stimuleringsprijs

- singer-songwriter Shishani Vranckx

- modeontwerper Duran Lantink

- beeldend kunstenaar Salim Bayri

Beste prestatie

- museum/creatief platform OSCAM

- band Jungle By Night

- cultureel centrum Mezrab

Bewezen kwaliteit

- kunstenaar Jennifer Tee


parool
Tags: Shishani

Comments powered by CComment