Vrees voor chaotische drukte tijdens 'pride' Amsterdam: 'Als het zo moet, ga ik niet open’

2

0 user and 2 guests have thanked.

 Uitbaters van diverse homogelegenheden in de Amsterdamse binnenstad overwegen dit weekend tijdens Pride Amsterdam hun zaken te sluiten. De eigenaren vinden dat de gemeente onvoldoende maatregelen heeft genomen om de verwachte drukte te reguleren. ,,Als er niet snel een beter plan komt, ga ik dat risico écht niet nemen. Dan heb ik het straks gedaan”, zegt een van de uitbaters tegen deze site. Koninklijke Horeca Amsterdam herkent zich totaal niet in de kritieken.

De alternatieve editie van Pride Amsterdam, die zaterdag begon en negen dagen duurt, krijgt dit jaar vanwege het rondwarende coronavirus een andere invulling. Geen roemruchte botenparade met honderdduizenden mensen langs de kant, maar coronaproof activiteiten en een demonstratie om een stevig geluid tegen homo-en transfobie te laten horen.

Chaotische drukte

Wel of geen feestjes: Pride Amsterdam blijft een wereldwijd fenomeen en dat gaat de hoofdstad merken ook, zeggen de eigenaren van homoclubs Eagle Amsterdam, Dirty Dicks, The Cuckoo’s Nest en The Web. ,,Het is naïef om te denken dat er helemaal niemand naar Amsterdam komt”, zegt Arjan Kröner, eigenaar van de laatste twee. ,,De weersverwachtingen zijn goed en veel hotels zitten redelijk vol. Wij houden rekening met een chaotische drukte die met dit plan van de gemeente niet te overzien is.”

Hoe dat plan eruit ziet? ,,Dat is het nu juist, er is géén plan voor ons. Geen beleid”, verzucht Kröner. ,,Het is al bijna weekend, en wij weten nog helemaal niet wat de gemeente van plan is. Hoe staat het met crowd management? Wat gebeurt er met de drukte op straat? Hoe gaat de handhaving daarmee om? Wat wordt er van ons verwacht? Moeten we extra beveiligers inhuren? Er is een totaal gebrek aan informatie. Dat is schrijnend. Na 25 jaar Amsterdam Pride had ik beter van de gemeente verwacht.”

Gesprek

Kröner en enkele andere ondernemers zaten eergisteren om tafel met de GGD en de stadsdeelvoorzitter om te praten over de kwestie, op uitnodiging van de gemeente. Een plan voor het reguleren van de drukte, kwam er niet, bevestigt een woordvoerder van de gemeente. ,,Kennelijk gingen de ondernemers met andere verwachtingen het gesprek in. Ze hadden een plan verwacht, maar onze insteek was om te praten over de belangen die we hebben bij het volgen van de regels van het RIVM.” Een plan om de drukte te monitoren komt later deze week, stelt de gemeente.

Dat is veel te laat, vinden de uitbaters. ,,Het is ook allemaal lekker vaag weer. ‘Later in de week’. Is dat morgen, of vrijdagavond om twee voor twaalf? Wij krijgen de indruk dat de gemeente totaal niet weet wat er allemaal in de homohoreca gebeurt.” De homoclubs vrezen voor een megaboete als er dit weekend onverhoopt rijvorming ontstaat in hun straat. ,,Wij willen niet opdraaien voor iets waar wij helemaal niks aan kunnen doen. Dan blijf ik liever helemaal dicht.”

AD

Tags: Pride Amsterdam

Comments powered by CComment